500 g cartofi
mujdei de usturoi
sare
piper
ulei
se spala bine cartofii si se pun la fiert in coaja
cand sunt fierti de jumatate, se taie cubulete (cu coaja cu tot) si se pun intr-o tava
se presara sarea, piperul, uleiul si mujdeiul de usturoi si se dau la cuptor cam 30-40 minute
cartofi la cuptor cu bacon si rozmarin
4 cartofi mari
4 felii bacon prajite
100 g cas dat pe razatoare
2 fire ceapa verde
smantana
usturoi
ulei de masline
rozmarin
cartofii se spala si se sterg bine
se invelesc in folie de aluminiu si se coc la cuptor 35 minute
se scot din cuptor, se taie jumatati si se scobeste miezul, lasand cam 1 cm grosime pe coaja
separat, se amesteca smantana cu sarea, usturoiul pisat, uleiul de masline si rozmarinul
se pun bucatelele de bacon si casul
se umplu cartofii cu acest amestec si se baga in cuptorul incins pana se rumenesc putin si se topeste casul
se servesc fierbinti cu ceapa verde rondele deasupra si cu smantana
4 felii bacon prajite
100 g cas dat pe razatoare
2 fire ceapa verde
smantana
usturoi
ulei de masline
rozmarin
cartofii se spala si se sterg bine
se invelesc in folie de aluminiu si se coc la cuptor 35 minute
se scot din cuptor, se taie jumatati si se scobeste miezul, lasand cam 1 cm grosime pe coaja
separat, se amesteca smantana cu sarea, usturoiul pisat, uleiul de masline si rozmarinul
se pun bucatelele de bacon si casul
se umplu cartofii cu acest amestec si se baga in cuptorul incins pana se rumenesc putin si se topeste casul
se servesc fierbinti cu ceapa verde rondele deasupra si cu smantana
gulas
800 g carne porc
2 cepe
2 catei de usturoi
4-5 linguri ulei
300 g cartofi
1 telina
2-3 morcovi
4-5 linguri suc de rosii
150 ml vin
3-4 rosii
2 ardei grasi
1 lingurita boia de ardei
oregano
sare
se spala si se taie carnea cubulete si se prajeste in ulei incins
apoi se adauga ceapa si usturoiul tocate marunt
se condimenteaza cu sare, pieper, boia si oregano, se stinge cu vin indoit cu apa si se lasa sa fiarba innabusit 50-60 minute
intre timp, cartofii, morcovii si telina se curata, se spala si se taie cubulete
se pun peste carne si se lasa la fiert 20-25 minute
se adauga apoi sucul de rosii, ardeiul gras taiat fideluita si rosiile curatate de coaja si date pe razatoare
se mai lasa pe foc 10-15 minute si se potriveste la gust cu sare si piper
mic dejun taranesc
800 g cartofi
sare
2 cepe
100 g sunca porc
2 linguri ulei
piper
5 oua
3 linguri lapte
3/4 lingurita boia de ardei dulce
1 varf cutit nucsoara
2 castraveti murati
1 legatura arpagic
cartofii se spala si se fierb 25-30 minute la foc mic spre mediu
dupa ce se racesc se taie felii rotunde
ceapa si sunca se taie cubulete si apoi se calesc
se adauga cartofii si se prajesc putin
separat se bat ouale, laptele, sare, piperul, boia si nucsoara
se toarna amestecul peste cartofi si se lasa la foc mic pana se face oul
se taie castravetele fasii si arpagicul inele si se presara peste
sare
2 cepe
100 g sunca porc
2 linguri ulei
piper
5 oua
3 linguri lapte
3/4 lingurita boia de ardei dulce
1 varf cutit nucsoara
2 castraveti murati
1 legatura arpagic
cartofii se spala si se fierb 25-30 minute la foc mic spre mediu
dupa ce se racesc se taie felii rotunde
ceapa si sunca se taie cubulete si apoi se calesc
se adauga cartofii si se prajesc putin
separat se bat ouale, laptele, sare, piperul, boia si nucsoara
se toarna amestecul peste cartofi si se lasa la foc mic pana se face oul
se taie castravetele fasii si arpagicul inele si se presara peste
prajitura cu magiun
prajitura copliariei mele si totodata preferata mea
3 oua
1 pahar zahar
1 pahar ulei
1 plic praf de copt
esenta vanilie
sare
faina cat cuprinde
se amesteca toate ingredientele de mai sus pana se obtine un aluat
se intinde in tava si deasupra se pune magiunul
peste se rade putin aluat si se da la cuptor
3 oua
1 pahar zahar
1 pahar ulei
1 plic praf de copt
esenta vanilie
sare
faina cat cuprinde
se amesteca toate ingredientele de mai sus pana se obtine un aluat
se intinde in tava si deasupra se pune magiunul
peste se rade putin aluat si se da la cuptor
creier taranesc
reteta mostenita de la tatal meu
creier de vita sau porc
2-3 cepe medii
se curata ceapa si se taie marunt
se caleste
creierul se curata si se toaca cu tocatorul de vinete
se pune in tigaie peste ceapa calita si se amesteca pana capata o culoare crem-cenusiu
se serveste cald
creier de vita sau porc
2-3 cepe medii
se curata ceapa si se taie marunt
se caleste
creierul se curata si se toaca cu tocatorul de vinete
se pune in tigaie peste ceapa calita si se amesteca pana capata o culoare crem-cenusiu
se serveste cald
ciorba de burta
300 g burta de vita
1/2 picior de vitel
1 l apa
1 morcov
1 telina mica
1 ceapa
1 foaie de deafin
3-4 boabe de piper
1 lingura otet
1 galbenus
1 lingurita faina
100 ml smantana
2 catei de usturoi
1 lingurita mustar
sare
se spala burta in mai multe ape si se curata cu sare pana ramane alba
se curata si se spala legumele
se pun la fiert burta, piciorul de vitel, legumele intregi, foaia de dafin si boabele de piper, in apa cu sare
se indeparteaza spuma care se formeaza la inceputul firberii, apoi se lasa la fiert 1 ora
se strecoara supa
se taie fideluta burta
fasiile de burta se pun la fiert inca 50 minute
se amesteca faina dizolvata in 50 ml apa rece cu galbenusul, mustarul, smantana, 200 ml supa racita si un varf de cutit praf de sare
amestecul se toarna in oala peste burta fiarta si se lasa sa dea intr-un clocot
se stinge focul si se adauga legumele pasate, otetul si usturoiul zdrobit
1/2 picior de vitel
1 l apa
1 morcov
1 telina mica
1 ceapa
1 foaie de deafin
3-4 boabe de piper
1 lingura otet
1 galbenus
1 lingurita faina
100 ml smantana
2 catei de usturoi
1 lingurita mustar
sare
se spala burta in mai multe ape si se curata cu sare pana ramane alba
se curata si se spala legumele
se pun la fiert burta, piciorul de vitel, legumele intregi, foaia de dafin si boabele de piper, in apa cu sare
se indeparteaza spuma care se formeaza la inceputul firberii, apoi se lasa la fiert 1 ora
se strecoara supa
se taie fideluta burta
fasiile de burta se pun la fiert inca 50 minute
se amesteca faina dizolvata in 50 ml apa rece cu galbenusul, mustarul, smantana, 200 ml supa racita si un varf de cutit praf de sare
amestecul se toarna in oala peste burta fiarta si se lasa sa dea intr-un clocot
se stinge focul si se adauga legumele pasate, otetul si usturoiul zdrobit
strawberry power
cel mai bun tort de servit vara...racoros si pe placul meu...
Tort cu blat bezea, crema cu iaurt de capsuni, ornat cu jeleu de capsuni
sectiune:
jeleu de capsuni
500 g capsuni
zahar pudra dupa gust
2 plicuri gelatina
se dizolva gelatina in apa
capsunile se fac piure in blender
se amesteca piureul de capsuni cu zahar pudra
apoi se amesteca aceasta compozitie cu gelatina dizolvata
zahar pudra dupa gust
2 plicuri gelatina
se dizolva gelatina in apa
capsunile se fac piure in blender
se amesteca piureul de capsuni cu zahar pudra
apoi se amesteca aceasta compozitie cu gelatina dizolvata
baghete frantuzesti
reteta din cartea masinii de paine
greutatea painii - 850 g - 1280 g
apa - 375 ml - 550 ml
maia uscata din faina de grau - 25 g - 50 g
sare - 1 lingurita - 1 1/2 lingurita
zahar - 1 lingurita - 1 1/2 lingurita
faina tip 550 - 525 g - 700 g
faina de grau dur - 75 g - 100 g
drojdie uscata - 3/4 pachet - 1 pachet
program - TAIG
aluatul pregatit se imparte in 2-4 parti, se formeaza paini lunguiete si se lasa sa creasca 30 - 40 minute.
pe partea superioara se aplica apoi la fiecare cate o taietura oblica si se coc la cuptor
greutatea painii - 850 g - 1280 g
apa - 375 ml - 550 ml
maia uscata din faina de grau - 25 g - 50 g
sare - 1 lingurita - 1 1/2 lingurita
zahar - 1 lingurita - 1 1/2 lingurita
faina tip 550 - 525 g - 700 g
faina de grau dur - 75 g - 100 g
drojdie uscata - 3/4 pachet - 1 pachet
program - TAIG
aluatul pregatit se imparte in 2-4 parti, se formeaza paini lunguiete si se lasa sa creasca 30 - 40 minute.
pe partea superioara se aplica apoi la fiecare cate o taietura oblica si se coc la cuptor
paine alba italiana
reteta din cartea masinii de paine
greutatea painii - 900 g - 1300 g
apa - 375 ml - 570 ml
sare - 1 lingurita - 1 1/2 lingurita
ulei vegetal - 1 lingura - 1 1/2 lingura
zahar - 1 lingurita - 1 1/2 lingurita
faina tip 550 - 475 g - 650 g
malai grisat - 100 g - 150 g
drojdie uscata - 3/4 pachet - 1 pachet
program - SANDWICH
greutatea painii - 900 g - 1300 g
apa - 375 ml - 570 ml
sare - 1 lingurita - 1 1/2 lingurita
ulei vegetal - 1 lingura - 1 1/2 lingura
zahar - 1 lingurita - 1 1/2 lingurita
faina tip 550 - 475 g - 650 g
malai grisat - 100 g - 150 g
drojdie uscata - 3/4 pachet - 1 pachet
program - SANDWICH
friptura de miel la cuptor
pulpa de miel
sare
piper
condimente pentru carne de oaie si miel
usturoi
ulei
apa
vin rosu
se ia pulpa de miel si se curata bine (sa nu mai ramana fire de blanita :))
se condimenteaza - sare, piper, condimente pentru carne de oaie si miel - se cresteaza si se impaneaza cu catei de usturoi
se pune in tava, se toarna putin ulei si apa
se pune la cuptor si cand e aproape gata se pune vin rosu peste si se mai lasa pana se rumeneste frumos deasupra
pateu din ficatei de pui
400 g ficatei
2 cepe-marime medie
2 catei de usturoi
sare si piper dupa gust
ceva ulei
1 canita espresso de vin alb
se taie ceapa pestisori grosi si se pune la incins in ceva ulei
cand ceapa e doar putin aurie, se aduga ustroiul tocat grob si ficateii
totul de face la foc rapid. se invarte destul de des (depinde si de vasul in care se gateste)
se condimenteaza dupa gust
cand scade zeama pe care o lasa ficateii, se aduga cescuta de vin
se lasa tot la foc rapid pana scade
se indeparteaza de pe foc si se lasa putin la racoare
se pune tot continutul in robotul de bucatarie si se macina pana devine o pasta omogena
se pastreaza la rece
bunut rau pe paine proaspata :)
2 cepe-marime medie
2 catei de usturoi
sare si piper dupa gust
ceva ulei
1 canita espresso de vin alb
se taie ceapa pestisori grosi si se pune la incins in ceva ulei
cand ceapa e doar putin aurie, se aduga ustroiul tocat grob si ficateii
totul de face la foc rapid. se invarte destul de des (depinde si de vasul in care se gateste)
se condimenteaza dupa gust
cand scade zeama pe care o lasa ficateii, se aduga cescuta de vin
se lasa tot la foc rapid pana scade
se indeparteaza de pe foc si se lasa putin la racoare
se pune tot continutul in robotul de bucatarie si se macina pana devine o pasta omogena
se pastreaza la rece
bunut rau pe paine proaspata :)
drob de miel
reteta o am de la mama, care la randul ei o are de la bunica mea...si tot asa
organe de miel (inima, ficatul, etc)
1 legatura ceapa verde
1 ceapa
1 legatura marar
1 legatura patrunjel
3-4 oua
sare
piper
diverse condimente pentru carnea de miel
prapurele se pune in apa rece pana se prepara umplutura
se dau prin masina de tocat carne impreuna cu verdeata si ceapa verde
ceapa se caleste un pic si se da si ea prin masina de tocat carne
compozitia astfel obtinuta se amesteca cu ouale crude si se caleste putin
se intinde prapurele pe masa, se pune compozitia si se ruleaza, dupa care se pune la cuptor
organe de miel (inima, ficatul, etc)
1 legatura ceapa verde
1 ceapa
1 legatura marar
1 legatura patrunjel
3-4 oua
sare
piper
diverse condimente pentru carnea de miel
prapurele se pune in apa rece pana se prepara umplutura
se fierb organele de miel
se dau prin masina de tocat carne impreuna cu verdeata si ceapa verde
compozitia astfel obtinuta se amesteca cu ouale crude si se caleste putin
pasca
pentru aluat am folosit reteta de cozonac (pentru 1 bucata)
umplutura:
500g branza proaspata de vaci
3-4 oua
125 g zahar
100 g stafide
2 plicuri zahar vanilinat
coaja de lamaie
galbenusurile se amesteca bine cu zaharul, se adauga branza de vaci, stafidele, coaja de lamaie, zaharul vanilinat si albusurile batute sapuma
intr-o forma - de care doreste fiecare - se pune o foaie de aluat, pe mariginea tavii se pot pune fie bilute de aluat fie aluat impletit. apoi se pune compozitia si deasupra se poate forma traditionala cruce din bilute de aluat sau se pot forma zabrele de aluat.
cozonac I
varianta de cozonac pentru masina de facut paine
120 ml apa
4 oua
110 g unt topit (eu prefer sa-l tai cubulete si sa-l pun asa)
1 lingurita sare
90 g zahar
530 g faina alba tip 000
1 plic drojdie dr. Oetker
se seteaza masina pe programul 7 - aluat
varianta de cozonac pentru cine nu are masina de facut paine
se dilueaza drojdia in putina apa calduta, se adauga si 2 - 3 linguri faina si se omogenizeaza
se lasa la dospit intr-un loc cald ferit de curenti de aer pana isi dubleaza volumul
se adauga apoi restul de apa si se incorporeaza
se adauga faina, zaharul, sarea, ouale (pastram un galbenus pentru uns si albusul pentru umplutura) si untul
amestecam bine cu o lingura de lemn pana compozitia devine omogena
se acopera cu un prosop, si se aseaza la loc cald si se lasa sa creasca
se rastoarna aluatul pe masa de lucru presarata cu faina, se framanta si se intinde pe masa
se umple cu stafide si rahat sau albus batut spuma cu cacao si stafide
se pune in tava tapetata cu hartie de copt si se lasa pana isi dubleaza volumul
se unge deasupra cu galbenusul de ou batut cu doua linguri de lapte si se presara cu zahar, apoi se da la cuptorul preincalzit si se coace aproximativ o ora
Abonați-vă la:
Postări (Atom)