prajitura cu mascarpone si ness

blat
100 g faina
100 g zahar
120 g ciocolata amaruie
100 g unt
1 lingurita ness
100 g nuca macinata
2 oua
10 g praf de copt

se topeste ciocolata pe baie de abur
se adauga untul si nessul si se amesteca continuu pana se omogenizeaza
se da compozitia deoparte pana ajunge la temperatura camerei, apoi se incorporeaza untul si ouale, pe rand
se mixeaza compozitia pana devine lucioasa
se cerne faina, si se amesteca cu spatula
cand faina este bine incorporata, se adauga nuca macinata si se incorporeaza bine
se pune in tava tapetata cu hartie de copt (20 x 30 cm) si se coace in cuptor, incins in prealabil, la 180 grade timp de 15 inute, apoi inca 5 minute la 160 grade

crema
350 g mascarpone
80 g unt
120 g zahar pudra
2 plicuri zahar vanilat
1 lingurita rasa scortisoara
1 plic gelatina
150 ml frisca

se amesteca mascarpone cu untul moale (la temperatura camerei)
se adauga zaharul cernut, apoi scortisoara si zaharul vanilat
se prepara gelatina conform instructiunilor de pe ambalaj
intretimp se bate frisca bine s se incorporeaza compozitiei de mascarpone
cand este gata gelatina, se adauga la compozitia de mai sus
se pune peste blat si se da la rece

glazura
450 g zahar
150 g cacao
350 ml apa
300 ml smantana pentru frisca (nu folositi smantana vegetala caci isi pierde stralucirea)
15 g gelatina (preferabil gelatina foi, insa daca folositi granule, pentru a pastra proportiile va recomand sa opriti 75 ml apa din cantitatea data mai sus pentru a inmuia gelatina)

se amesteca zaharul cu cacaoa, se adauga apa (275 ml daca folositi gelatina granule sau 350 ml daca folositi gelatina foi) si smantana si se pune pe foc mediu, amestecand continuu
din momentul in care da in clocot, se mai fierbe 5 - 10 minute pana se ingroasa usor (daca aveti termometru e mai usor, e gata cand ajunge la 108 grade C)
se ia de pe foc, se lasa sa se racoreasca 10 - 20 minute, apoi se adauga gelatina si se amesteca sa se topeasca aceasta din urma
se strecoara glazura, apoi se lasa sa se racoreasca la o temperatura suportabila pentru prajitura (daca e prea fierbinte, fie va fi prea fluida si nu va acoperi prajitura bine, fie va incepe sa topeasca crema, iar daca e prea rece, nu va fi suficient de fluida incat sa se toarne usor si sa se acopere prajitura bine)



bomboane raffaello II


a la diana recepie:

600g zahar
300 ml apa
200 g margarina
450 g lapte praf
200 g nuca de cocos
zahar vanilat, esenta de rom
stafide, alune...etc

zaharul se pune la fiert cu apa pana se formeaza un sirop gros
se face proba cu picatura de sirop in paharul cu apa sau se pune o picatura pe o farfurie, daca se formeaza o biluta si nu curge atunci este gata
se pun si margarina si se lasa sa se topesca, apoi se adauga laptele praf si se amesteca energic pentru a nu se forma cocoloase
se poate amesteca si cu mixerul si e bine ca laptele praf sa fie cernut inainte de folosire
se adaugam nuca de cocos si zaharul vanilat si esenta de rom 
se lasa sa se raceasca si apoi se formeaza bilute, care se umplu cu stafide sau alune si se tavalesc prin cocos

aici ambalate si gata de livrare pentru un Sf. Stefan ;)

alfajores

a la criss recepie

150 g faina 
170 g amidon
150 g unt
120 g zahar pudra
2 lingurite vanilie
1 ou
1 galbenus
1 lingurita praf de copt
crema sau gem pentru umplut
zahar pudra

se bate untul moale cu zaharul si vanilia pana devine spumos



se adauga oul si galbenusul, se bate pana devine o crema lucioasa, dupa care se adauga faina amestecata cu amidonul si praful de copt



se obtine un amestec destul de moale si cremos, care se inveleste in folie alimentara si se pune in frigider minim 2 ore sau mai mult



se scoate aluatul din frigider si se intinde o foaie cam de 0.5 cm, pe planseta infainata, se decupeaza floricele sau inimioare
aluatul trebuie intins intr-o foaie destul de subtire, pentru ca el va creste suficient



se coc fix 10 minute la 170 grade, nici mai mult nici mai putin, pentru ca ele trebuie sa ramana albe



se lipesc cate doua cu crema sau gem



se pastreaza in cutie de tabla inchisa ermetic.

aici ambalate si gata de livrare pentru un Sf. Stefan ;)


ghoriba

a la criss recepie

2 oua
50 g unt
40 ml ulei
150 g zahar
1 fiola esenta de migdale
350 g faina
1 lingurita praf de copt
zahar pudra pentru tavalit fursecurile

se mixeaza ouale, dupa care se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana isi dubleaza volumul





se topeste untul, apoi sel amesteca cu uleiul si esenta de migdale si se toarna peste crema de oua



se adauga faina amestecata cu praful de copt si se incorporeaza




aluatul obtinut se inveleste in folie si se pune in frigider pentru doua ore


dupa cele doua ore, se scoate aluatul si se formeaza bilute cam de marimea unei nuci, care se tavalesc prin zahar pudra din abundenta
se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt
se coc in cuptorul preincalzit la 170 grade pentru 15-20 minute
dupa vreo 10 minute incep sa se formeze crapaturile specifice acestor fursecuri









clafoutis cu rosii cherry

a la caietul cu retete recepie
300 g rosii cherry (eu am folosit 12 bucati)
300 ml lapte
100 g branza (eu am folosit branza telemea de vaca, data viitoare o sa incerc cu cascaval ras)
3 linguri smantana
6 oua
50 g faina
1 lingurita oregano (nu am avut oregano si am pus cimbru)
cateva frunze de busuioc (nu am avut, nu am pus)
2 linguri ulei de masline - pentru a unge vasul
sare, piper

intr-un vas termorezistent uns cu ulei de masline se aseza rosiile


se bat ouale cu sarea si piperul


se adauga faina treptat, pana se omogenizeaza
se adauga laptele, smantana si branza faramitata sau rasa
se amesteca pana se obtinem un aluat subtire, care se toarna peste rosii




se pune vasul in cuptorul incins
cand este aproape gata, se presara oregano peste si se mai da la cuptor pentru cateva minute



cocktail-uri alla sol luna bay - obzor

anul acesta in concediul petrecut in bulgaria la hotel sol luna bay din obzor, am avut in fiecare seara parte de cate un cocktail gratuit la barul de pe plaja. din meniul lor am luat urmatoarele retete:

1. cuba libre = coca cola + rom + lemon
2. tequila sunrise = local tequila + orange juice + grenadine (sirop de rodie)
3. screwdriver = local vodka + orange juice
4. sex on the beach = local vodka + peach liquer + grenadine
5. gin fizz = local gin + lemon juice + club soda
6. exotic = cherry juice + pineapple juice + orange juice
7. pinocchio = orange juice + grapefruit juice + sprite
8. fruit punch = orange juice + grapefruit juice + pineapple juice
9. moulin rouge = orange juice + grenadine
10. mint fresh = sprite + peppermint syrop
11. green delight = pineapple juice + peppermint syrop
12. volcano = sprite + grenadine

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PrintFriendly

Stefan

Lilypie Kids Birthday tickers

Luca

Lilypie Kids Birthday tickers

Ne este mereu dor de tine...

Lilypie Angel and Memorial tickers

IOANA nu te vom uita NICIODATA