bulz ciobanesc

mamaliga
branza de burduf

se prepara o mamaliga mai vartoasa din apa, malai si sare
din mamaliga se face o "minge" in mijlocul careia se pune branza de burduf
se pune la cuptor sau pe jar pana devine crocanta la suprafata
branza din interior trebuie sa se topeasca

varianta tatalui meu:

intr-un castron se pune un strat de mamaliga, unul de branza, unul de mamaliga...si tot asa pana se umple castronul, dar astfel incat ultimul strat - cel de deasupra - sa fie de mamaliga
se pune in cuptor pana devine crocanta la suprafata si branza din interior se topeste

galuste de cartofi



un alt desert care imi aminteste de copilarie si de bunica...

1 kg cartofi
faina cat cuprinde (pana se formeaza un aluat nu foarte tare, dar care nu se mai lipeste de maini)
magiun sau prune
apa cu sare

se curata cartofii de coaja, se fierb in apa cu sare si cand se racesc se dau prin masina de tocat carne


se amesteca cu faina si se framanta bine pana se tine ca un aluat



acest aluat se ruleaza si se taie in bucati


se ia fiecare bucata si se formeaza o scobitura in care se pune magiunul / pruna



se formeaza o "minge" si se pun la fiert in apa cu sare (intai se clocoteste apa, apoi se pun cate 4-5 bucati de galusti si se fierb pana se ridica la suprafata si apoi inca 2-3 minute)



cand sunt fierte se scot si scurg bine de apa
cand sunt aproape racite se dau prin pesmet amestecat cu zahar tos

chiftele de cartofi

de cate ori mananc acest desert imi aduc aminte de bunica...

1 kg cartofi
2-3 linguri faina
ulei pentru prajit

se curata cartofii de coaja, se fierb in apa cu sare si cand se racesc se dau prin masina de tocat carne
se amesteca cu faina si se framanta bine pana se tine ca un aluat
acest aluat se ruleaza si se taie in bucati
se ia fiecare bucata si se formeaza chifteaua
se prajesc in uleiul incins
se servesc pudrate cu zahar

shaorma

pentru ca din cand in cand mai vrem sa gustam cate ceva gen "fast-food" si pentru ca nu suntem adeptii unei astfel de diete, mai pregatesc cate o shaorma in stil "propriu si personal"

deci, pentru shaorma avem nevoie de:

lipii - pe care le cumpar gata facute direct din supermarket-uri si pe care le incalzesc la vasul cu aburi ca sa fie mai moi :)
piept de pui
cartofi
varza alba
castraveti murati
maioneza
ketch-up

pieptul de pui il pregatesc pe grill-ul de teflon, iar cand este gata il tai in cubulete
cartofii ii prajesc si ii scurg bine de ulei
din varza alba fac o salata
apoi "purced" la montarea shaormei:
1. lipie
2. piept de pui
3. cartofi prajiti
4. salata de varza
5. castraveti murati
6. maioneza
7. ketch-up

poale-n brau moldovenesti



a la veronica - mujdum recipe

aluat:
1 kg faina
50 g drojdie
300 ml lapte
100 g zahar
150 ml ulei
2 oua
sare

varianta manuala: se cerne faina intr-un vas, se face o adancitura in mijloc si se pune drojdia


se adauga o ceasca de lapte cald si se amesteca, incorporand putina faina


se lasa maiaua sa creasca



apoi se framanta aluatul, adaugand pe rand laptele cald ramas, uleiul, ouale, zaharul si putina sare


se framanta aluatul pana nu se mai lipeste de maini, apoi se lasa sa creascala loc cald



varianta pentru masina de paine: se pun toate ingredientele in masina in urmatoarea ordine: lapte, ulei, zahar. oua, sare, faina, drojdie
se porneste masina pe programul "aluat"



umplutura:
1 kg de branza de vaci foarte bine scursa
2 plicuri zahar vanilat
2 oua
100 g zahar

se faramiteaza branza foarte bine




se pune zaharul, ouale, vanilia si se omogenizeaza



din aluatul crescut se intinde o foaie care se taie patrate de 16-17 cm



se pune pe fiecare patratel cate 2 linguri din umplutura si se aduna colturile in mijloc





se aseaza placintele intr-o tava in care s-a pus hartie de copt si se ung cu galbenus







se presara zahar brun


se dau la cuptor pentru 45 minute

o bucata si un pahar cu sirop de zmeura pentru voi :)

cartofi noi cu branza

1 kg cartofi noi
branza telemea dupa gust

se curata cartofii si se fierb
apoi se calesc in putin ulei incins (in tuci, asa ies mai gustosi)
cand sunt aproape gata se pune branza rasa

crema cu ciocolata alba

200 g ciocolata alba
3 galbenusuri
1 albus
150 g zahar
400 ml frisca
12 g gelatina

gelatina se hidrateaza in 4 - 5 linguri de apa calda


galbenusurile se pun impreuna cu zaharul si cu 4 linguri de lapte pe baie de aburi si se amesteca pana se fac ca o smantana, apoi se lasa la rece



albusul se bate spuma, frisca se bate nu foarte tare si se amesteca impreuna cu albusul



se pune adauga crema de galbenusuri si gelatina



se topeste ciocolata


si se adauga in crema

crema de capsuni

500 g mascarpone
600 g capsuni
250 g zahar cu pectina
1 lingura zeama de lamaie

300 g capsuni se fac pireu, se amesteca cu zahar si zeama de lamaie si se fierb cam 10 minute
se lasa la racit complet
se amesteca mascarpone cu piureul de capsuni - rece si 300 g de capsuni taiate cubulete

papanasi fierti

150 g branza de vaci
1 ou
1 lingurita unt
25 g faina
30 g glucoza
smantana

se freaca bine branza de vaci cu galbenusul
se adauga untul, faina si albusul batut spuma si se amesteca mereu, obtinand o pasta care se ia cu lingurita
se pune la fiert apa si cand clocoteste se pun papanasii care se fierb 5-10 minute (pana se ridica la suprafata)
se scurg si se pun intr-o forma
deasupra se adauga smantana si se lasa in cuptorul incins inca 5 minute

frigarui de fructe

2 felii de pepene rosu
100g capsuni
100 g cirese
2 felii de pepene galben
1 ciorchine de struguri albi
ananas
mango

se spala fructele, se rup coditele capsunilor, se scot samburii cireselor
miezul de pepene se taie cubulete
pe betisoare de frigarui se infig fructele alternativ

milkshake

200 g fructe proaspete / congelate / din compot (scurse bine inainte)
200 g inghetata de vanilie (poate fii si inghetata cu aroma din fructele folosite)
250 - 300 ml lapte
zahar dupa gust

se spala fructele, se decojesc si se scot samburii, apoi se pun in blender impreuna cu laptele
se adauga inghetata si se mixeaza iar
se toarna bautura in pahare si se serveste imediat cu paiul, iar paharele pot fi decorate cu fructe

mamaliga cu branza la cuptor

200 g malai
700 ml apa
100 g branza
50 g unt
1 ou
2 linguri lapte de vaci

se face o mamaliga mai moale
se unge un vas termorezistent cu unt si se pune un strat subtire de mamaliga
acesta se intinde usor, se pune un strat de branza si unt, apoi iarasi mamaliga, branza, unt
ultimul strat trebuie sa fie de mamaliga
se bate oul cu laptele ca pentru omleta
se toarna peste mamaliga si se da la cuptor, pana se rumeneste deasupra

supa de rosii


2-3 cartofi
1 gogosar rosu
2 ramurele de telina
1 ceapa
3-4 rosii mari
1 praf sare
1 praf maggi secretul gustului legume

 

 

 

oala pusa la foc

 

dupa 45 minute, supa e gata. trebuie strecurata, adaugate literele si e gata


pastele cu motive de craciun


 



 

cele 5 tipuri de paste

 

zarzavatul din supa (fiert si strecurat)

 

supa, strecurata, in care am pus pastele la fiert
 

 



varianta cu masini


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PrintFriendly

Stefan

Lilypie Kids Birthday tickers

Luca

Lilypie Kids Birthday tickers

Ne este mereu dor de tine...

Lilypie Angel and Memorial tickers

IOANA nu te vom uita NICIODATA