bulion de rosii

a la maya recepie

rosii coapte bine
ardei
cateva tije de telina + frunze
sare
zahar
piper

se spala rosiile, se taie in patru si se indeparteaza partea verde

bucatile de rosii se prin masina speciala pentru a separa pulpa de coji si seminte

se spala ardeiul si tijele de telina, se curata, se scot semintele si se taie in bucati groase

pulpa de rosii, ardeiul si telina se pun intr-o oala incapatoare, la foc moderat, la fiert
se fierbe fara capac si se lasa pe foc pana se reduce aproximativ la jumatate
se indeparteaza ardeiul si telina
se condimenteaza doar la sfarsit, pentru ca bulionul sa-si pastreze culoarea frumoasa

bulionul se toarna fierbinte in sticlele sterilizate (calde) si se inchid cu dop cu filet, sau ca pe vremea bunicii cu celofan si hîrtie

reteta de baza pentru prepararea bulionului de rosii este simpla si se poate folosi in foarte multe feluri. se poate savura pur, sau cu vodca, cuburi de gheata si o tija de telina  ca Longdrink - mai bine cunoscut sub denumirea de Bloody Mary. bineinteles ca bulionul de rosii se poate folosi si ca baza la sosuri delicioase, supe, pizza, paste fainoase etc.

limonada cu miere

1 l apa plata
miere dupa gust
250 ml suc de lamaie
1 lamaie feliata
frunze de menta

se amesteca apa cu sucul de lamaie si mierea intr-o carafa
se adauga feliile de lamaie si frunzele de menta si se serveste rece cu cateva cuburi de gheata

dulceata de banane

a la camara moldava recepie

4 banane coapte bine
1/2 cana de suc de lamaie
100 -150 g zahar brun
2-3 pastai de vanilie
cuisoare

se taie bananele bucatele si se amesteca cu sucul de lamaie, amestecand cu o lingura de lemn

intr-o cratita se pune apa impreuna cu zaharul si se aduc la punctul de fierbere

se adauga bananele cu tot cu sucul de lamaie, pastaile de vanilie si cuisoarele si se lasa la fiert ~ 30 de minute (pana se obtine consistenta potrivita)

cand dulceata este gata se pune in borcane sterilizate in cuptor si se intorc cu gura in jos pana se racesc

dulceata de pepene rosu (lubenita)

a la vali nus recepie

1 kg coaja de pepene
500 g zahar
1 lamaie
1 baton de vanilie
se spala coaja de pepene si se curata partea verde


se pun cojile curatate in apa fiarta timp de 40 de minute
se scot cojile din apa, se scurg bine si se taie cubulete

se pune zaharul peste cubulete si se lasa la frigider pana a doua zi


se pun la fiert, la foc mic, impreuna cu zeama de lamaie si miezul la o pastaia de vanilie


se fierb pana se leaga siropul, spre final se adauga si pastaia de vanilie


gogosi la cuptor

a la laura adamache recepie

450 g faina (eu folosesc faina arpis 000)
225 ml lapte
1 ou
80 g zahar
100 g unt moale
7 g drojdie (1 plic de la Dr oetker)
coaja de portocala
sare
pentru pudrare
100 g unt topit
zahar
scortisoara

se pun in cuva de la masina de paine: oul, untul...


... laptele...


...zaharul...

...faina... eu folosesc faina Arpis 000



...drojdia uscata (avand fabrica in oras, eu folosesc drojdie uscata de la Dr Oetker)



 se seteaza aceasta pe programul de aluat (framantare si dospire) - la masina mea clatronic, programul este 7 si dureaza 1:50 pana aluatul este gata


dupa ce aluatul a dospit, il rasturnam pe planul de lucru usor pudrat cu faina si il intindem intr-o foaie groasa
cu ajutorul unei forme rotunde decupam gogosile si cu un cerculet mai mic se face un gol in mijlocul lor (eu le-am taiat cu ajutorul unui pahar de apa)



se mai pun la dospit in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt pentru inca 1 ora (lasam intre ele un spatiu suficient de mare ca sa aibe loc sa dospeasca)


dupa inca o ora de dospire



se coc gogosile in cuptorul preincalzit la 200°C, pentru 10 -15 minute



se scot din cuptor, se lasa 1-2 minute in tava si cat sunt calde inca, se ung cu untul topit (usor caldut), apoi se tavalesc prin zahar amestecat cu scortisoara



Notele Laurei:

  • Va recomand sa folositi o faina speciala pentru aluaturi daca doriti niste gogosi super pufoase. Faina Manitoba este cea mai buna alegere in acest caz. Fiind o faina de forta (cu un indice W350) si cu un continut ridicat de proteine (18%), veti obtine niste gogosi pufoase care-si vor mentine prospetimea pentru mai multe zile.
  • Nu coaceti gogosile prea mult! In momentul in care suprafata s-a rumenit uniform si are o frumoasa culoare aurie, este timpul sa le scoatem din cuptor.
  • Daca nu aveti drojdie uscata (se gaseste la pliculete de 7g), folositi 25 g drojdie proaspata pe care o amestecati cu laptele usor caldut si 1 lingurita de zahar. Apoi o varsati in centrul fainii si adaugati restul ingredientelor mentionate in reteta.

la ski - poiana brasov februarie 2014

probarea ochelarilor




uraaaaaaaaaa...mi-am luat skiuri si clapari



in asteptarea Dl instructor radu raduica


cu dl instructor radu pe teleski



si acum coboram....



pe banda spre o noua coborare ;)





jandarmeria montana



la masa (acum la desert - inghetata) cu prietenul alex







trebuie sa ne mai si amuzam, nu?

tinute vestimentare

am gasit aceste combinatii de tinute vestimentare pe facebook si pentru ca mi-au placut, am salvat cateva.













































LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PrintFriendly

Stefan

Lilypie Kids Birthday tickers

Luca

Lilypie Kids Birthday tickers

Ne este mereu dor de tine...

Lilypie Angel and Memorial tickers

IOANA nu te vom uita NICIODATA