navigand pe facebook am gasit aceasta reteta de tort cu mere. mi-a placut cu arata in poze si mai ales mi-a placut ideea de crema de mere in combinatie cu frisca si un praf de scortisoara... cum aveam de gand sa fac ceva dulce pentru in week-end, am decis sa incerc si aceasta varianta de tort
3 oua
5 linguri zahar
5 linguri faina
1 lingurita praf de copt
reteta spune "se bat ouale cu zaharul pana devin cremoase". eu am renuntat la aceasta parte si am facut in felul urmator: am separat albusurile de galbenusuri, am adaugat un praf de sare si am mixat bine-bine albusurile. cand au "stat bat", am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea lucioasa si tare. am adaugat galbenusurile si apoi faina in care am incorporat praful de copt.
am pus compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si am copt in cuptorul preincalzit la 180 grade pana a trecut testul cu scobitoarea.
pentru crema:
200 g zahar
1 lingurita scortisoara
3 plicuri gelatina
se curata merele de coaja, se taie bucatele si se pun intr-o cratita peste care se adauga zaharul, scortisoara si apa cat sa le acopere
se pun la fiert si cand se inmoaie merele se opreste focul si se lasa sa se raceasca
intre timp se pregateste gelatina conform instructiunilor de pe ambalaj (adica se pune la inmuiat)
cand se racesc merele, se scurg de sirop (cu care se insiropeaza blatul), se pun merele in blender si se mixeaza pana se obtine un piure
se dizolva gelatina si se amesteca cu piureul de mere si se pune peste blatul insiropat
se da la rece peste noapte ca sa se inchege crema
eu am gresit si am pus in blender merele impreuna cu tot siropul. cand am pus crema peste blat, a inceput sa curga tot siropul, iar in interiorul inelului a ramas numai piureul de mere
pentru decor:
200 ml frisca
1 plic intaritor de frisca (eu nu am folosit deoarece folosesc frisca hulala lichida)
1 lingurita scortisoara
se bate frisca bine si se pune peste tort. se orneaza cu scortisoara si se serveste cu pofta :)