Reteta preluata de la Gabi Cara
5 oua
250 g zahar + 5 linguri zahar
180 ml ulei
125 ml apa clocotita
coaja rasa de la o lamaie
drojdie cat o nuca mica (~ 15 g)
10 g praf de copt stins cu zeama de lamaie
faina cat cuprinde, ca la chec, coca sa faca falduri atunci cand curge (eu am pus 250 g Grania verde)
2 kg mere ionatan
scortisoara dupa gust
se spala si se curata merele
se rad pe razatoarea mare si se calesc impreuna cu zahar, dupa gust, pana scade apa din ele; cand sunt gata, se adauga scotisoara
se separa ouale
galbenusurile se freaca cu 250 g zahar pana se albesc
se adauga uleiul, putin cate putin...
apoi apa clocotita, turnata usor si mixand rapid
se adauga drojdia (cand compozitia este calduta) si praful ce copt stins cu zeama de lamaie, coaja de lamaie
se incorporeaza faina, atat cat este necesar ca aluatul ca curga in falduri
compozitia se pune in tava unsa cu unt si deasupra se pun merele calite
se coace la 180 grade si cu 5 minute inainte sa fie gata (ea se rumeneste usor)
se scoate din cuptor...
...si se repartizeaza deasupra merelor o bezea facuta din albusuri si 5 linguri de zahar
se introduce din nou in cuptor pana bezeaua prinde o usoara crusta aurie
cand incepe sa se raceasca, prajitura "transpira" prin bezea siropul din mar
gabi, ai o portie din partea mea...