a la dana2tor recepie
500 g faina
300 ml lapte caldut
50 g zahar
10 g miere
20 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata (un pliculet)
15 g unt moale
10 g sare
un galbenus si o lingura de lapte pentru uns
stafide negre pentru ochisori si alt fruct confiat mai rosu-rozaliu pentru botic
se prepara aluatul la masina de paine, la programul 7 (framantat si dospit)
se pun ingredientele in urmatoarea ordine: laptele caldut, untul moale, zaharul, mierea, sarea, faina si drojdia
dupa ce se pune faina, se imprastie usor, uniform peste partea lichida, apoi se presara drojdia uscata, in asa fel incat sa nu atinga lichidele de sub faina
se porneste masina, se selecteaza programul si gata! Acum se asteapta 1,5 ore pana la terminarea programului
intre timp se pregatesc tavile pe care le tapetam cu hartie de copt, pregatim un galbenus amestecat cu o lingura de lapte intr-un bol si o pensula, o foarfeca si se pastreaza o temperatura calduta in bucatarie
cand s-a incheiat programul de la masina, rasturnam aluatul pe masa pe care in prealabil am pus faina si il impartim in cate bucati vrem
se formeaza aluatul prelungind o parte pentru botic, se rupt cateva bucatele din care formam piciorusele, montam ochisorii si boticul....
si se incepe modelarea tepisorilor (cu o foarfeca se taie tepii unul cate unul)
dupa ce terminam modelarea tepilor, se trece la ungerea ariceilor cu galbenus si lapte... cu grija, sa nu culcam tepisorii...
dupa ce se ung bine, se acopera cu un prosop curat si se mai lasa sa creasca ~ 15 minute, timp in care se incalzeste cuptorul