500 g faina
300 ml lapte2 oua
1 ligurita zahar
1 lingurita sare
1 plic drojdie uscata (8 gr)
50 ml ulei masline (2 linguri)
susan sau mac
se dilueaza drojdia cu putin lapte caldut, se adauga si 2 - 3 linguri faina si se omogenizeaza

se lasa la dospit intr-un loc cald ferit de curenti de aer pana isi dubleaza volumul

se adauga apoi restul de lapte si se incorporeaza

se adauga faina, zaharul, sarea, ouale (pastram un galbenus pentru uns) si uleiul
amestecam bine cu o lingura de lemn pana compozitia devine omogena

se acopera cu un prosop, si se aseaza la loc cald si se lasa sa creasca

se rastoarna aluatul pe masa de lucru presarata cu faina, se framanta si se imparte in trei

se modeleaza trei suluri

se lipesc sulurile la capat, se impletesc, se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt si se lasa din nou sa creasca pana isi dubleaza volumul



se unge deasupra cu galbenusul de ou batut cu doua linguri de lapte si se presara cu susan sau mac, apoi se da la cuptorul preincalzit si se coace aproximativ o ora

Rezultatul: o paine pufoasa, extraordinar de gustoasa, cu coaja usor crocanta, o minunatie!

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu