baietii mei sunt mari fani ai pateului. mereu isi fac sandwich-uri cu pateu; intr-o zi, sotul meu m-a intrebat cum de nu le fac copiilor pateu, eu pregatind mereu cate ceva nou. am cautat o reteta de pateu de porc. "gogu" (a se citi google) mi-a aratat o multime de rezultate pentru "pateu de casa". din toata lista am ales un blog de incredere, un blog de la care m-am mai inspirat in trecut si care stiu ca are numai retete de "calitate". este vorba de blogul laurei adamache. am decoperit o reteta usor de preparat si cu un rezultat incredibil de delicios.
400 g ficatei de pui
75 - 100 g unt
3 galbenusuri ou
6 boabe piper
1 ceapa mica
sare
Curatam ficatul de punguta de fiere cu foarte mare atentie. Il spalam si il punem intr-o craticioara. Il acoperim cu apa (apa sa depaseasca ficatul cu 2-3 degete), adaugam prazul/ceapa, taiat in ineluse subtiri, boabele de piper si 1 lingurita de sare.
Fierbem ficatul pana este complet patruns (cca 20-30 de minute), la foc mic. Cu o lingura, luam spuma formata la suprafata apei.
Fierbem 3 oua tari, pt cca 8-9 minute, le curatam, le taiem in doua pe lungime si extragem galbenusul.
Dupa ce ficatul a fiert, il trecem rapid printr-un jet de apa calduta si il lasam sa se raceasca.
Punem in robot ficatul rece, prazul, galbenusurile de ou, sare(daca mai este nevoie), piper macinat si untul moale (puneti doar 75 g la inceput si daca nu este suficient de cremos pentru gustul vostru, mai adaugati inca 25-30 g unt).
Mixam pana cand obtinem un pate fin si cremos.