reteta modificata pe gustul meu:
250 ml de apa calda (am observat ca 100 ml apa nu sunt suficienti)
100 g zahar
100 g margarina
sare
50 g stafide (optional)
500 g faina CASTELLO (eu am folosit din cea mov pentru cozonac)
25 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie Dr. Oetker
fiind o "fericita posesoare" de masina de paine, am pus ingredientele in ordinea de mai sus in cuva masinii si am setat-o pe programul de aluat (dough sau dough only - depinde de masina)
cand a fost gata aluatul (dupa 1:30 h) am mai lasat aluatul in cuva, deaorece am avut altceva de facut.
am scos aluatul din cuva pe masa unsa cu ulei si l-am impartit in 8 parti egale.
acum las pozele sa vorbeasca...
inainte sa pun tava la cuptor, am uns fiecare "opt" cu un amestec facut dintr-o lingura de faina si 100 ml apa.
eu am facut un sirop din 500 g zahar si 300 ml apa. l-am fiert bine si imediat ce am scos tava cu mucenici din cuptor, am uns fiecare "opt" cu acest sirop, apoi restul de sirop l-am varsat peste mucenici in tava. am presarat nuca macinata amestecata cu scortisoara.
inainte sa pun tava la cuptor, am pus o alta tava cu apa deasupra focului, ca sa fie umezeala in cuptor (stiu ca produsele de panificatie se coc la "temperaturi umede")