Ceafă de porc în sos de roșii și usturoi

 

Ingrediente (4 porții)



800 g – 1 kg ceafă de porc (tăiată felii sau cuburi)

1 ceapă mare

4-5 căței de usturoi

400 g roșii pasate (sau 1 conservă roșii cuburi)

2 linguri pastă de roșii (pentru culoare și gust intens)

100 ml vin roșu (opțional)

3-4 linguri ulei

1 linguriță boia dulce

1 linguriță cimbru uscat (sau oregano)

1-2 foi de dafin

Sare și piper după gust

Pătrunjel verde pentru servire


Mod de preparare


1. Prăjirea cărnii:

Taie ceafa felii sau cuburi potrivite.


Încinge uleiul într-o cratiță/tigaie adâncă și rumenește bucățile de carne pe toate părțile. Scoate-le deoparte.




2. Sosul de bază:

În același ulei, călește ceapa tocată mărunt până devine sticloasă.


Adaugă usturoiul pisat, boiaua și pasta de roșii, amestecând 1 minut.


3. Stingerea și fierberea:

Pune carnea înapoi, adaugă vinul (dacă folosești) și lasă-l 2-3 minute să se evapore.



Adaugă roșiile pasate, foile de dafin, cimbrul și un pahar cu apă caldă.



4. Gătirea lentă:

Acoperă cu capac și fierbe la foc mic 45–60 min, până când carnea e fragedă și sosul scade frumos.

Eu am ales să o transfer într-un vas de gena și să o pun la cuptor electric, pe ventilație ai 150 grade.




Potrivește de sare și piper. Dacă vrei mai onctuos, adaugă la final 1 lingură de unt.


5. Servire:

Presară pătrunjel verde tocat.


Merge excelent cu mămăliguță, piure de cartofi sau chiar paste scurte.



PrintFriendly

Print Friendly and PDF

IOANA nu te vom uita NICIODATA