Ingrediente (4 porții)
800 g – 1 kg ceafă de porc (tăiată felii sau cuburi)
1 ceapă mare
4-5 căței de usturoi
400 g roșii pasate (sau 1 conservă roșii cuburi)
2 linguri pastă de roșii (pentru culoare și gust intens)
100 ml vin roșu (opțional)
3-4 linguri ulei
1 linguriță boia dulce
1 linguriță cimbru uscat (sau oregano)
1-2 foi de dafin
Sare și piper după gust
Pătrunjel verde pentru servire
Mod de preparare
1. Prăjirea cărnii:
Taie ceafa felii sau cuburi potrivite.
Încinge uleiul într-o cratiță/tigaie adâncă și rumenește bucățile de carne pe toate părțile. Scoate-le deoparte.
2. Sosul de bază:
În același ulei, călește ceapa tocată mărunt până devine sticloasă.
Adaugă usturoiul pisat, boiaua și pasta de roșii, amestecând 1 minut.
3. Stingerea și fierberea:
Pune carnea înapoi, adaugă vinul (dacă folosești) și lasă-l 2-3 minute să se evapore.
Adaugă roșiile pasate, foile de dafin, cimbrul și un pahar cu apă caldă.
4. Gătirea lentă:
Acoperă cu capac și fierbe la foc mic 45–60 min, până când carnea e fragedă și sosul scade frumos.
Eu am ales să o transfer într-un vas de gena și să o pun la cuptor electric, pe ventilație ai 150 grade.
Potrivește de sare și piper. Dacă vrei mai onctuos, adaugă la final 1 lingură de unt.
5. Servire:
Presară pătrunjel verde tocat.
Merge excelent cu mămăliguță, piure de cartofi sau chiar paste scurte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu