Reteta preluata de la Natalia
150 g fulgi de ciocolata
250 g unt
1 ceasca de lapte
440 g zahar tos
2 oua mari
4 linguri whisky (80ml)
80 g faina cu agent de crestere
120 g faina
100 g cacao neindulcita
se incalzeste cuptorul la 160 grade Celsius
se incalzeste lapte si zaharul intr-o tigaie mare (nu se lasa sa fiarba)
cand este cald, se adauga untul si se amesteca pana se topeste
se adauga fulgii de ciocolata si se amesteca pana se omogenizeaza compozitia
se da deoparte sa se raceasca timp de 15 minute
se amesteca faina si cacao impreuna
se adauga ouale si whisky-ul la amestecul racit de mai sus si apoi se amesteca cu faina
se toarnă intr-o tigaie rotunda de 8" si se coace timp de 60 - 70 minute, pana trece testul cu scobitoarea (acest tort poate dura mult mai mult, la o portie si jumătate intr-o tigaie de 10 inch a durat aproape 3 ore)
Note
1. se foloseste o tava de 3 inch, cu hartie de copt la baza si un guler pergament pe partile laterale
2. partea de sus a acestui tort tinde sa fie foarte crocanta, pur si simplu se taie si se indeparteaza
3. se poate servi ca atare sau se poate folosi ca blat de tort