Sfaturi preluate de la Vero
Pentru reusita unui blat de tort, trebuie respectate urmatoarele indicatii:
Pentru reusita unui blat de tort, trebuie respectate urmatoarele indicatii:
- in primele 15 min de coacere nu se deschide cuptorul
- dupa ce se raceste, blatul se scoate din tava si se lasa sa stea minim 8 ore (acesta este timpul optim dupa care el va fi perfect gata pentru ornat si preparat tortul, se pare ca atunci absoarbe cel mai bine crema)
- cuptorul trebuie sa fie preincalzit bine de tot
- galbenusurile trebuie sa fie foarte bine frecate, cam 10 minute la viteza mare cu mixerul, pana se albesc si isi dulbeaza volumul
- albusurile trebuie sa fie batute spuma tare in care apoi se adauga 3 linguri de zahar din catitatea totala care ne trebuie (ex. daca facem un pandispan din 10 oua, frecam galbenusurile cu 8 linguri de zahar, iar atunci cand batem albusurile adaugam celelate 2 linguri de zahar)
- se coace la foc mare primele 5 minute apoi se da focul mic de tot(asa nu se va prinde niciodata blatul)
- se foloseste obligatoriu hartie de copt sau la tava teflonata nu trebuie ci doar se unge cu unt si se tapeteaza cu faina
- niciodata nu se amesteca faina cu mixerul ci cu lingura de lemn
- cand unim cele 2 compozitii (albusurile cu galbenusurile), se amesteca cu lingura de jos in sus,nu repede,albusurile nu au voie sa cada
- ouale trebuie sa fie proaspete altfel nu se bate albusul perfect
- cand baltul e copt, el e tare deasupra si daca bagam scobiotarea nu raman urme
- dupa ce blatul s-a copt, se stinge focul si se lasa blatul in aragaz si usa intredeschida vreo 30 minute apoi se scoate afara
- blaturile fara ulei si lapte/apa sunt seci si se usuca repede
- nu are destula faina (daca se pun linguri rase, se adauga o lingura in plus; daca se pun lionguri cu varf, atunci se pune exact numarul de linguri de faina indicate de reteta)
- nu este suficient de copt