500 g faina
300 ml lapte2 oua
1 ligurita zahar
1 lingurita sare
1 plic drojdie uscata (8 gr)
50 ml ulei masline (2 linguri)
susan sau mac
se dilueaza drojdia cu putin lapte caldut, se adauga si 2 - 3 linguri faina si se omogenizeaza
se lasa la dospit intr-un loc cald ferit de curenti de aer pana isi dubleaza volumul
se adauga apoi restul de lapte si se incorporeaza
se adauga faina, zaharul, sarea, ouale (pastram un galbenus pentru uns) si uleiul
amestecam bine cu o lingura de lemn pana compozitia devine omogena
se acopera cu un prosop, si se aseaza la loc cald si se lasa sa creasca
se rastoarna aluatul pe masa de lucru presarata cu faina, se framanta si se imparte in trei
se modeleaza trei suluri
se lipesc sulurile la capat, se impletesc, se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt si se lasa din nou sa creasca pana isi dubleaza volumul
se unge deasupra cu galbenusul de ou batut cu doua linguri de lapte si se presara cu susan sau mac, apoi se da la cuptorul preincalzit si se coace aproximativ o ora
Rezultatul: o paine pufoasa, extraordinar de gustoasa, cu coaja usor crocanta, o minunatie!