Reteta preluata de la Lissa
blat:
6 oua
6 linguri apa
12 linguri zahar
14 liguri faina
se separa ouale
in albusuri se pune apa si apoi se mixeaza bine pana albusul devine tare
se adauga zaharul pe rand si se bate in continuare
se adauga galbenusurile, faina (cernuta inainte) si cu o lingura de lemn se amesteca usor de jos in sus pana se incorporeaza toata faina
se imparte compozitia in 2 parti: una ramane asa alba iar in cealalta se adauga 2 lingurite cacao + 2 lingurite cafea solubila
se unge o tava (eu am folosit tava de la aragaz) cu margarina sau ulei, se pune hartie de copt, se toarna compozitia si se da la foc mic (150 grade celsius) pentru 15 – 20 minute pana se usuca deasupra
nu trebuie coapta foarte bine
blatul se coace intr-o tava dreptunghiulara
din foaia de blat, se va decupa un cerc, iar restul blatului se va folosi pentru peretii laterali ai tortului
crema:
2 galbenusuri
4 linguri cu varf zahar
2 linguri cafea naturala (lichida)
1 lingurita cafea solubila
se pun ingredientele mentionate mai sus pe baie de aburi si se amesteca pana se ingroasa compozitia
se da la racit
400 ml frisca lichida se bate pana incepe sa se ingroase (nu trebuie batuta bat)
se adauga crema de ou rece, apoi 10 g gelatina preparata conform instructiunilor de pe ambalaj
jeleu:
~ 100 g visine din visinata
150 ml cafea naturala (lichida)
2 linguri zahar
1 plic tort gelee transparent
cafeaua, zaharul si gelatina se pun pe foc si se amesteca pana fierb cam 1 minut, apoi se adauga visinele
daca doriti ca stratul de jeleu sa fie mai inalt, faceti cantitate dubla.
fixati bine inelul din folie de aluminiu de blatul de jos, altfel riscati sa curga jeleul in afara inelului. asa am patit eu :)
confectionarea inelului de aluminiu pentru jeleu:
eu am folosit un carton pe care l-am imbracat in folie de aluminiu. am confectionat 2 astfel de bucati, pe acre le-am unit la capete (am avut o tava patrata cu fund detasabil) si din care am facut forma in miniatura a tavii folosite
am pus inelul astfel pragatit pe fundul tavii pentru a vedea proportia dintre tava si inel
apoi am pus in tava blatul si inelul
ansamblare tort:
din foaia de blat se taie un cerc cu diametru egal cu forma in care se ansambleaza tortul
se imbraca in folie de platic forma de tort
in mijloc, intr-un cilindru facut din folie de aluminiu, se toarna jeleul
peste jeleu se toarna crema de cafea
se aduna marginile foliei de platic si se da la rece pana a doua zi
a doua zi se scoate tortul pe platou
se rade ciocolata deaspura si...se serveste
si o felie pentru lissa. "prietenii stiu de ce..."
inspiratia tehnicii de lucru
se ia o foaie de hartie de copt si se taie sa stea perfect pe fundul tavii, fara margini si fara colturi. se traseaza mai apoi pe foaie cu un creion sau pix desenul dorit astfel incat sa se vada pe dosul foii, avand insa grija sa lasati spatiu destul intre desene (deci nu inghesuite). se unge tava cu unt sau margarina si se aseaza hartia in tava cu scrisul in jos (ca sa nu ia pandispanul creionul sau pixul la copt). cind foaia e unsa, se pot vedea formele binisor. se pune compozitia de pandispan intr-un posh sau o punga de decorat cu un dui cu varf mic ca sa nu curga foarte multa compozitie si se trasaaza cu acesta compozitie desenul de pe hartie.
se baga tava la congelator si se lasa pana ce desenul a inghetat bine de tot.