250 g mascarpone
200 ml frisca lichida / smantana pentru frisca
3 oua
4 linguri zahar
1 fiola esenta rom
1 plic gelatina (Dr. Oetker - 10 g)
se bate frisca tare
se bat albusurile spuma
galbenusurile se amesteca cu zaharul pana se topeste
se prepara gelatina conform instructiunilor de pe ambalaj
peste crema de galbenusuri se adauga crema de mascarpone si esenta de rom
se adauga gelatina
peste frisca se adauga compozitia de galbenusuri si mascarpone
se adauga albusurile spuma
tzatziki
ingrediente
2 castraveti
500 g iaurt
4 catei de usturoi
2 linguri ulei
1 lingurita chimen
2 fire marar
1 castravecior murat
sare si piper dupa gust
Mod de preparare
Se taie castraveciorul murat cubulete si se pune deoparte;
Se curata de coaja castravetii, se dau pe razatoarea mare, se pun intr-un castron, se presara peste ei sare si se lasa 1 ora sa iasa zeama din ei;
Se curata usturoiul si si se mixeaza impreuna cu doua linguri de ulei;
Se storc castravetii, intre palme, se amesteca cu iaurtul si usturoiul
Se potrivesc de sare si piper;
Se pune salata Tzatziki in boluri, se garniseste cu frunzulite de marar si cubulete de castravecior murat si se serveste rece, fie ca aperitiv, fie ca garnitura.
2 castraveti
500 g iaurt
4 catei de usturoi
2 linguri ulei
1 lingurita chimen
2 fire marar
1 castravecior murat
sare si piper dupa gust
Mod de preparare
Se taie castraveciorul murat cubulete si se pune deoparte;
Se curata de coaja castravetii, se dau pe razatoarea mare, se pun intr-un castron, se presara peste ei sare si se lasa 1 ora sa iasa zeama din ei;
Se curata usturoiul si si se mixeaza impreuna cu doua linguri de ulei;
Se storc castravetii, intre palme, se amesteca cu iaurtul si usturoiul
Se potrivesc de sare si piper;
Se pune salata Tzatziki in boluri, se garniseste cu frunzulite de marar si cubulete de castravecior murat si se serveste rece, fie ca aperitiv, fie ca garnitura.
zacusca de vinete
radacinoase pentru iarna
1 kg radacina de patrunjel
1 kg morcov
1 kg pastarnac
1 kg telina
se dau prin masina de tocat carne sau prin robotul de bucatarie
se sareaza si se tin pana a doua zi
se storc bine si se pun in borcane
deasupra borcanului se pune o aspirina pisata sau putina sare
1 kg morcov
1 kg pastarnac
1 kg telina
se dau prin masina de tocat carne sau prin robotul de bucatarie
se sareaza si se tin pana a doua zi
se storc bine si se pun in borcane
deasupra borcanului se pune o aspirina pisata sau putina sare
zacusca de ghebe
5 kg ghebe
5 kg ardei
5 kg rosii
2 kg ceapa
2 kg morcovi
1,5 l ulei
sare
ghebele se fierb si apoi se dau prin masina de tocat carne impreuna cu toate legumele
se pun la foc pana scad
se pune in borcane si se sterilizeaza
5 kg ardei
5 kg rosii
2 kg ceapa
2 kg morcovi
1,5 l ulei
sare
ghebele se fierb si apoi se dau prin masina de tocat carne impreuna cu toate legumele
se pun la foc pana scad
se pune in borcane si se sterilizeaza
nessebar / bulgaria 2009
In ultima saptamana din august am plecat la mare...biletul l-am luat de pe www.booking.com
Am avut cazare intr-un apartament cu 1 camera la Panorama Beach Apartments**** din Nessebar - Bulgaria. De luni de la ora 14 (cand am ajuns) pana duminica la ora 9 (am plecat mai devreme; aveam platit pana la ora 12) am platatit pe apartament 190 euro (2 adulti si un copil de 2 ani).
In fata hotelului era un parc in care gaseai 3 zone amenajate pentru copii.
Despre hotel pot spune ca era foarte curat si foarte frumos, amplasat foarte aproape de centru vechi al orasului si la numai 5-10 minute de plaja (timpul depindea de cheful piciului de a merge).
Plaja era curata, lata, cu nisip fin, sezlonguri - 7 leva/zi - umbrelute - 7 leva/zi
ca ajungi la apa adanca trebuia sa mergi cel putin 50 m in larg; geamandurile erau amplasate cam la 50 m in larg si apa imi ajungea pana la genunchi (eu am cam 1,60 m inaltime). in zona plajei erau taverne langa taverne pentru toate gusturile si toate "buzunarele". Noi am mancat doar de trei ori in oras: prima data la o taverna din centrul vechi (44 leva = salata de fructe de mare + bere + 2 portii de piept de pui la gratar cu cartofi prajiti + apa plata), a doua oara la o taverna de pe plaja (14 leva = pizza + bere + orez cu bilute de pui) si a treia oara la restaurantul hotelului (18 leva = risotto cu fructe de mare + bere + piept de pui cu cartofi prajiti + tort). In rest gateam in camera, care era dotata cu tot ce aveam nevoie: fierbator de apa, prajitor de paine, plita electrica cu 2 ochiuri, cuptor electric, masina de spalat rufe, frigider, farfurii, cani, pahare, vase de gatit, vase de depozitat, tacamuri, masina de calcat, masa de calcat, etc. Singurele incoveninete au fost faptul ca a trebuit sa cumpar detergent de vase si burete si detergent de rufe. Plus ca nu ne-au dat saci de gunoi...noroc ca faceam cumparaturi si aveam pungi suficiente.
La baie am avut dus, fara cadita, si tot nisipul se ducea in toata baia si apoi luat pe picioare il duceam in camera. Am avut inclusiv matura cu faras, mop si uscator de rufe - pe balcon. Tot pe balcon am avut si o masa rotunda cu scaune.
Parcarea se platea (8 leva/zi si am folosit o parcare privata si pazita din apropierea hotelului).
Pentru distractii: pe faleza circula un trenulet din zona centrului vechi pana in sunny beach; tot pe faleza era un minipatinoar; tot pe faleza era un parc de distractii.
Si acum poze
zona de joaca pentru copii
in camera
in orasul vechi
intrarea in orasul vechi
trenuletul nessebar - sunny beach - nessebar
pe plaja
piscinele si barul hotelului
Am avut cazare intr-un apartament cu 1 camera la Panorama Beach Apartments**** din Nessebar - Bulgaria. De luni de la ora 14 (cand am ajuns) pana duminica la ora 9 (am plecat mai devreme; aveam platit pana la ora 12) am platatit pe apartament 190 euro (2 adulti si un copil de 2 ani).
In fata hotelului era un parc in care gaseai 3 zone amenajate pentru copii.
Despre hotel pot spune ca era foarte curat si foarte frumos, amplasat foarte aproape de centru vechi al orasului si la numai 5-10 minute de plaja (timpul depindea de cheful piciului de a merge).
Plaja era curata, lata, cu nisip fin, sezlonguri - 7 leva/zi - umbrelute - 7 leva/zi
ca ajungi la apa adanca trebuia sa mergi cel putin 50 m in larg; geamandurile erau amplasate cam la 50 m in larg si apa imi ajungea pana la genunchi (eu am cam 1,60 m inaltime). in zona plajei erau taverne langa taverne pentru toate gusturile si toate "buzunarele". Noi am mancat doar de trei ori in oras: prima data la o taverna din centrul vechi (44 leva = salata de fructe de mare + bere + 2 portii de piept de pui la gratar cu cartofi prajiti + apa plata), a doua oara la o taverna de pe plaja (14 leva = pizza + bere + orez cu bilute de pui) si a treia oara la restaurantul hotelului (18 leva = risotto cu fructe de mare + bere + piept de pui cu cartofi prajiti + tort). In rest gateam in camera, care era dotata cu tot ce aveam nevoie: fierbator de apa, prajitor de paine, plita electrica cu 2 ochiuri, cuptor electric, masina de spalat rufe, frigider, farfurii, cani, pahare, vase de gatit, vase de depozitat, tacamuri, masina de calcat, masa de calcat, etc. Singurele incoveninete au fost faptul ca a trebuit sa cumpar detergent de vase si burete si detergent de rufe. Plus ca nu ne-au dat saci de gunoi...noroc ca faceam cumparaturi si aveam pungi suficiente.
La baie am avut dus, fara cadita, si tot nisipul se ducea in toata baia si apoi luat pe picioare il duceam in camera. Am avut inclusiv matura cu faras, mop si uscator de rufe - pe balcon. Tot pe balcon am avut si o masa rotunda cu scaune.
Parcarea se platea (8 leva/zi si am folosit o parcare privata si pazita din apropierea hotelului).
Pentru distractii: pe faleza circula un trenulet din zona centrului vechi pana in sunny beach; tot pe faleza era un minipatinoar; tot pe faleza era un parc de distractii.
Si acum poze
zona de joaca pentru copii
in camera
in orasul vechi
intrarea in orasul vechi
trenuletul nessebar - sunny beach - nessebar
pe plaja
piscinele si barul hotelului
oua umplute cu ciuperci
12 oua
250 g ciuperci
2 linguri creme fraiche
1 lingurita mustar
1 ceapa nu asa mare
sare
piper
cateva frunze de patrunjel
putin ulei de masline
se toca ceapa marunt si se caleste in putin ulei de masline
se adauga ciupercile spalate si taiate bucatele
se lasa pana scade sucul pe care il lasa ciupercile
spre sfarsit se adauga si patrunjelul tocat fin, nu trebuie lasate la rumenit
se dau la racit
dupa ce se racesc, se toaca cu robotul, nu chiar foarte marunt, dar se pot face si pasta
intre timp se pun ouale la fiert
se lasa sa fiarba pana sunt tari
se curata de coaja si se taie in jumatati pe lungime
galbenusurile se scot si se adauga la ciupercile tocate
se amesteca cele 2 linguri de creme fraiche cu 1 lingurita de mustar si se toarna peste ciuperci
se sareaza si se pipereaza dupa gust si se amesteca bine
250 g ciuperci
2 linguri creme fraiche
1 lingurita mustar
1 ceapa nu asa mare
sare
piper
cateva frunze de patrunjel
putin ulei de masline
se toca ceapa marunt si se caleste in putin ulei de masline
se adauga ciupercile spalate si taiate bucatele
se lasa pana scade sucul pe care il lasa ciupercile
spre sfarsit se adauga si patrunjelul tocat fin, nu trebuie lasate la rumenit
se dau la racit
dupa ce se racesc, se toaca cu robotul, nu chiar foarte marunt, dar se pot face si pasta
intre timp se pun ouale la fiert
se lasa sa fiarba pana sunt tari
se curata de coaja si se taie in jumatati pe lungime
galbenusurile se scot si se adauga la ciupercile tocate
se amesteca cele 2 linguri de creme fraiche cu 1 lingurita de mustar si se toarna peste ciuperci
se sareaza si se pipereaza dupa gust si se amesteca bine
ketchup
3 kg rosii
12 ardei capia
4 gogosari
2 teline medii
4 ardei iuti
250 g ulei
250 g zahar
1 pahar (200 ml) otet
rosiile se dau prin separator
ardeii, gogosarii si telina se dau prin masina de tocat carne
ardeiul iute se taie in sferturi
se pun toate la fiert
cand se ingroasa, se adauga condimente dupa gust
asa fierbinte se pune in sticle si se sterilizeaza aprox. 15 minute
"wild champagne"
Tort cu blat de tort, dulceata de fructe de padure, crema de sampanie, imbracat glazura de ciocolata
friptura impletita
3 bucati mai lungi de carne (porc, pui, vita)
sare
piper
50 ml ulei
1 lingura faina
1 pahar vin
apa
praf de sofran
500 g legume (morcovi, cartofi, mazare, ardei gras, dovlecel)
se curata carnea de pielite
se spala si sterge cu un prosop curat
se prinde un capat cu o scobitoare si se impleteste
se pune friptura intr-o tava cu ulei si se da la cuptor pentru 20-25 minute
din cand in cand se stropeste cu grasimea din tava
cand e gata, se scoate friptura pe un platou si se pastreaza calda
in grasimea ramasa, se rumeneste faina
se stinge cu vin, amestecand continuu sa nu se faca cocoloase
se adauga apa si praf de sofran pentru a obtine o culoare mai frumoasa
se mai lasa sa dea intr-un clocot si se toarna sosul pe un platou peste care se aseaza friptura
ca garnitura se pun legumele trase in unt sau ulei si se serveste impreuna cu friptura si salata verde
sare
piper
50 ml ulei
1 lingura faina
1 pahar vin
apa
praf de sofran
500 g legume (morcovi, cartofi, mazare, ardei gras, dovlecel)
se curata carnea de pielite
se spala si sterge cu un prosop curat
se prinde un capat cu o scobitoare si se impleteste
se pune friptura intr-o tava cu ulei si se da la cuptor pentru 20-25 minute
din cand in cand se stropeste cu grasimea din tava
cand e gata, se scoate friptura pe un platou si se pastreaza calda
in grasimea ramasa, se rumeneste faina
se stinge cu vin, amestecand continuu sa nu se faca cocoloase
se adauga apa si praf de sofran pentru a obtine o culoare mai frumoasa
se mai lasa sa dea intr-un clocot si se toarna sosul pe un platou peste care se aseaza friptura
ca garnitura se pun legumele trase in unt sau ulei si se serveste impreuna cu friptura si salata verde
aricei din aluat de paine
a la dana2tor recepie
500 g faina
300 ml lapte caldut
50 g zahar
10 g miere
20 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata (un pliculet)
15 g unt moale
10 g sare
un galbenus si o lingura de lapte pentru uns
stafide negre pentru ochisori si alt fruct confiat mai rosu-rozaliu pentru botic
se prepara aluatul la masina de paine, la programul 7 (framantat si dospit)
se pun ingredientele in urmatoarea ordine: laptele caldut, untul moale, zaharul, mierea, sarea, faina si drojdia
dupa ce se pune faina, se imprastie usor, uniform peste partea lichida, apoi se presara drojdia uscata, in asa fel incat sa nu atinga lichidele de sub faina
se porneste masina, se selecteaza programul si gata! Acum se asteapta 1,5 ore pana la terminarea programului
intre timp se pregatesc tavile pe care le tapetam cu hartie de copt, pregatim un galbenus amestecat cu o lingura de lapte intr-un bol si o pensula, o foarfeca si se pastreaza o temperatura calduta in bucatarie
cand s-a incheiat programul de la masina, rasturnam aluatul pe masa pe care in prealabil am pus faina si il impartim in cate bucati vrem
se formeaza aluatul prelungind o parte pentru botic, se rupt cateva bucatele din care formam piciorusele, montam ochisorii si boticul....
si se incepe modelarea tepisorilor (cu o foarfeca se taie tepii unul cate unul)
dupa ce terminam modelarea tepilor, se trece la ungerea ariceilor cu galbenus si lapte... cu grija, sa nu culcam tepisorii...
dupa ce se ung bine, se acopera cu un prosop curat si se mai lasa sa creasca ~ 15 minute, timp in care se incalzeste cuptorul
500 g faina
300 ml lapte caldut
50 g zahar
10 g miere
20 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata (un pliculet)
15 g unt moale
10 g sare
un galbenus si o lingura de lapte pentru uns
stafide negre pentru ochisori si alt fruct confiat mai rosu-rozaliu pentru botic
se prepara aluatul la masina de paine, la programul 7 (framantat si dospit)
se pun ingredientele in urmatoarea ordine: laptele caldut, untul moale, zaharul, mierea, sarea, faina si drojdia
dupa ce se pune faina, se imprastie usor, uniform peste partea lichida, apoi se presara drojdia uscata, in asa fel incat sa nu atinga lichidele de sub faina
se porneste masina, se selecteaza programul si gata! Acum se asteapta 1,5 ore pana la terminarea programului
intre timp se pregatesc tavile pe care le tapetam cu hartie de copt, pregatim un galbenus amestecat cu o lingura de lapte intr-un bol si o pensula, o foarfeca si se pastreaza o temperatura calduta in bucatarie
cand s-a incheiat programul de la masina, rasturnam aluatul pe masa pe care in prealabil am pus faina si il impartim in cate bucati vrem
se formeaza aluatul prelungind o parte pentru botic, se rupt cateva bucatele din care formam piciorusele, montam ochisorii si boticul....
si se incepe modelarea tepisorilor (cu o foarfeca se taie tepii unul cate unul)
dupa ce terminam modelarea tepilor, se trece la ungerea ariceilor cu galbenus si lapte... cu grija, sa nu culcam tepisorii...
dupa ce se ung bine, se acopera cu un prosop curat si se mai lasa sa creasca ~ 15 minute, timp in care se incalzeste cuptorul
pizza babana cu prosciutto cotto si ciuperci maro
aluat pentru o tava de 35/38 cm
aceasta este o pizza cu aluat mai gros, dar pufos si usor
Blat:
350 g faina
1 lingura unt, la temperatura camerei
20 g drojdie proaspata
1 lingurita rasa de sare
220 ml lapte (3,5 %), la temperatura camerei
se pune laptele, tot, intr-un castron
se faramiteaza drojdia, se pune in lapte si se amesteca bine
se lasa asa ~ 20 minute
se adauga untul la lapte si se framanta cu mixer sau la robot, adaugand cate putina faina amestecata cu sare
se framanta incet/usor, pana s-a adaugat toata faina
cand aluatul se desprinde de pe peretii vasului e gata
se ung mainile cu putin ulei, iar din aluat se formeaza o bila care se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul
se unge o tava cu ulei de floarea soarelui
se intinde aluatul in tava cu ajutorul palmelor / degetelor Nu se intinde cu sucitorul!
se pune tava in cuptorul putin preincalzit 40°C ~ 10 minute, dupa care se scoate tava si se incalzeste cuptorul la 250°C - 300°C
Sosul:
200 ml bulion
10 frunze de busuioc
5 frunze oregano
1-2 catei de usturoi
2-3 linguri ulei de masline
sare
piper
se pun toate ingradientele in blender, mai putin uleiul care se toarna la urma
toping:
200 g prosciutto cotto, taiat subtire
200 g cascaval ras
200 g ciuperci maro
pana se incalzeste cuptorul, se unge aluatul din tava cu sosul de rosii
peste sos se pune prosciutto cotto
se presara ciupercile, cascavalul
se baga tava cand cuptorul are temperatura indicata
se coace pizza la cel putin 250°C
couscous algerian
500g carne de miel
2 cepe tocate
1/3 cana boabe de naut (chickpeas), inmuate de cu seara
1 lingurita ginger (praf sau proaspat)
sare si piper dupa gust
4 morcovi si pastarnac, taiati in bucati mari
2 1/2 cani couscous
2 linguri unt
putina apa de trandafir daca aveti
1/3 cana stafide
4 dovlecei mici, injumatatiti
2 rosii, taiate in 4
2 linguri patrunjel tocat
se pune carnea de miel, cu ceapa si boabele de naut intr-o oala mare
se adauga ginger si o lingurita de piper
se acopera cu apa, se fierbe la foc mic 45minute
se adauga morcovii si pastarnacul
se pune couscousul intr-un vas mare
se dizova 1 lingurita de sare in 2/3 cana apa si se presara peste couscous
se amesteca cu mana, frecand sa se sepe boabele si sa se evite cocoloasele
cand couscousul a absorbit toata apa, se pune deasupra oalei in care se gateste carnea de miel, intr-o strecuratoare mare acoperita la fund cu o carpa curata sa tina couscousul
incercati sa tineti totul bine acoperit astfel ca aburii tocanitei de milel sa infuzeze boabele de couscous
se abureste couscousul in felul acesta vreo 20 minute, ocazional amestecand boabele cu o fuculita
se pune peste couscous untul si apa de trandafiri
se adauga stafidele, dovleceii, rosiile si patrunjelul la tocanita
se repune couscosul deasupra oalei cu tocanita
se abureste inca 30 minute, ocazional amestecand couscousul cu o furculita
se serveste astfel: se pune couscousul pe un platou mare, apoi se transfera carnea si legumele in centrul platoului. Deasupra se pune jumatate din zeama tocanitei. Cealalta jumatate se amesteca cu harissa (o pasta marocana facuta din cel putin 7 condimente, destul de iute) si se serveste separat intr-un vas.
pentru preparerea couscous-ului, eu folosesc vase Zepter: oala, strecuratoare si capac cu termostat.
2 cepe tocate
1/3 cana boabe de naut (chickpeas), inmuate de cu seara
1 lingurita ginger (praf sau proaspat)
sare si piper dupa gust
4 morcovi si pastarnac, taiati in bucati mari
2 1/2 cani couscous
2 linguri unt
putina apa de trandafir daca aveti
1/3 cana stafide
4 dovlecei mici, injumatatiti
2 rosii, taiate in 4
2 linguri patrunjel tocat
se pune carnea de miel, cu ceapa si boabele de naut intr-o oala mare
se adauga ginger si o lingurita de piper
se acopera cu apa, se fierbe la foc mic 45minute
se adauga morcovii si pastarnacul
se pune couscousul intr-un vas mare
se dizova 1 lingurita de sare in 2/3 cana apa si se presara peste couscous
se amesteca cu mana, frecand sa se sepe boabele si sa se evite cocoloasele
cand couscousul a absorbit toata apa, se pune deasupra oalei in care se gateste carnea de miel, intr-o strecuratoare mare acoperita la fund cu o carpa curata sa tina couscousul
incercati sa tineti totul bine acoperit astfel ca aburii tocanitei de milel sa infuzeze boabele de couscous
se abureste couscousul in felul acesta vreo 20 minute, ocazional amestecand boabele cu o fuculita
se pune peste couscous untul si apa de trandafiri
se adauga stafidele, dovleceii, rosiile si patrunjelul la tocanita
se repune couscosul deasupra oalei cu tocanita
se abureste inca 30 minute, ocazional amestecand couscousul cu o furculita
se serveste astfel: se pune couscousul pe un platou mare, apoi se transfera carnea si legumele in centrul platoului. Deasupra se pune jumatate din zeama tocanitei. Cealalta jumatate se amesteca cu harissa (o pasta marocana facuta din cel putin 7 condimente, destul de iute) si se serveste separat intr-un vas.
pentru preparerea couscous-ului, eu folosesc vase Zepter: oala, strecuratoare si capac cu termostat.
peste umplut cu cascaval si cartofi
300 g cartofi
600 g file de peste
sare
piper
zeama de la 1/2 lamaie
150 g cascaval ras
1/2 legatura patrunjel
grasime pentru uns forma
se fierb cartofii ~ 20 minute in apa cu sare, se lasa sa se raceasca si se curata de coaja
fileurile de peste se spala si se zvanta bine intr-un stergar (daca mai au oase, acestea se indeparteaza cu o penseta)
se stropesc cu zeama de lamaie
se sareaza, se pipereaza si se pun la rece (acoeprite)
patrunjelul spalat se toaca marunt si se amesteca cu cartofii si cascavalul date pe razatoarea mare (eu am facut cartofii in robotul de bucatarie)
se unge un vas termorezistent cu grasime, se aseaza pe fundul vasului un file de peste, peste care se intinde 1/3 din compozitia de cartofi si cascaval
se pune celalalt file, se acopera cu restul de cartofi si se acopera bine
se baga vasul la cuptor pentru ~ 20 minute
Abonați-vă la:
Postări (Atom)