tort 32nd birthday



Tort cu blat pandispan si blat crocantcrema ganachespuma de ciocolata alba, insiropat cu sirop de zahar ars imbracat in pasta de zahar si decoratiuni din ciocolata














observatii personale: nu am fost foarte incantata de blatul crocant. a fost prima si ultima data cand il fac. crema ganache a fost facuta dintr-o ciocolata amaruie cu crema de menta si una cu lapte. a iesit o crema...hmmmmmm...divina :)



sirop de zahar ars



cel mai bun sirop pentru prajituri si torturi :)


6 linguri de zahar
1 pahar de apa

se pune zaharul intr-un vas metalic (nesmaltuit si nici teflonat; de preferat de inox) si se lasa sa se topeasca






ATENTIE: tot secretul este sa nu ardeti zaharul...adica sa nu apara bule negre si fum


cand incepe sa se topeasca, se misca vasul ca la floricele



cand tot zaharul este topit, se pune un pahar de apa si se lasa sa fiarba bine



oua de ciocolata


ciocolata alba
ciocolata cu lapte
jumatati de oua kinder
se ung oualele cu putin ulei, apoi se sterg cu un servetel de bucatarie pentru a se lua surplusul de ulei


se topeste ciocolata alba si se ung jumatatile de ou folosind degetele


se umple oul cu ciocolata cu lapte (topita in prealabil), apoi se da la frigider pana se intareste ciocolata


cum sa faci decupatoare pentru gum paste

Tot plimbandu-ma pe net, am dat peste un site foarte interesant al lui Peggy Weaver. Ea explica cum sa faci decupatoare pentru pasta de zahar si fursecuri.
Cei interesati pot vedea AICI despre ce este vorba.

chocolate mud cake





Reteta preluata de la Natalia


150 g fulgi de ciocolata
250 g unt
1 ceasca de lapte
440 g zahar tos
2 oua mari
4 linguri whisky (80ml)
80 g faina cu agent de crestere
120 g faina
100 g cacao neindulcita

se incalzeste cuptorul la 160 grade Celsius
se incalzeste lapte si zaharul intr-o tigaie mare (nu se lasa sa fiarba)







cand este cald, se adauga untul si se amesteca pana se topeste






se adauga fulgii de ciocolata si se amesteca pana se omogenizeaza compozitia







se da deoparte sa se raceasca timp de 15 minute
se amesteca faina si cacao impreuna






se adauga ouale si whisky-ul la amestecul racit de mai sus si apoi se amesteca cu faina







se toarnă intr-o tigaie rotunda de 8" si se coace timp de 60 - 70 minute, pana trece testul cu scobitoarea (acest tort poate dura mult mai mult, la o portie si jumătate intr-o tigaie de 10 inch a durat aproape 3 ore)












Note
1. se foloseste o tava de 3 inch, cu hartie de copt la baza si un guler pergament pe partile laterale
2. partea de sus a acestui tort tinde sa fie foarte crocanta, pur si simplu se taie si se indeparteaza

3. se poate servi ca atare sau se poate folosi ca blat de tort

tort masinuta



acest tort l-am facut pentru nepotelul meu care a implinit 5 ani si este mare amator de masini

Tort cu blat de tortmousse de caiseornat cu frisca, glazura pentru delimitarea geamurilor, farurilor si pentru scris

tinand cont ca este prima data cand fac o masinuta, eu zic ca arata destul de bine. deja am primit aprecieri din partea baietelului meu.






cum se face Lightning McQueen 1



VARIANTA I
Sfaturi preluate de la Natalia

Inainte de a coace tortul, trebuie sa faceti rotile masinii si sa le acoperiti cu fondant, apoi le lasati sa se usuce. Folositi un cutit de bucatarie si colorant negru.

Faceti un tort oval intr-o forma de 3 inch (~ 8 cm)  inaltime, folosind o rama pentru a face tortul mai inalt. Marimea formei depinde de numarul de persoane si de cat de mare doriti sa faceti masina. Marimea ideala ar fii de 11 x 14 inch (~ 28 x 36 cm).  Eu folosesc Dark Chocolate Mud Cake.



Cand tortul este rece, taiati partile laterale asa cum este prezentat in imaginea de mai jos. Lipiti bucatile taiate in partea de sus a tortului cu crema ganache pentru a forma acoperisul masinii. Taiati toate marginile ascutite ca sa dati tortului forma unei masini. Folositi un cutit zimtat.



Folositi un cutit rotund pentru prajituri ca sa decupati spatiile rotilor.




Acoperiti tot tortul cu crema ganache sau crema de unt si nivelati. Folosind un instrument rotund, marcati o adancitura in partea din fata a masinii, acesasta va fii gura masinii. :)




Acoperiti tortul cu fondant, folosind un cutit mic taiati fondantul unde sunt gaurile pentru roti si impaturiti restul fondantului in gauri. Folosind inca o data instrumentul rotund, impingeti fondantul in adancitura facuta anterior.





Puneti rotile.



Adaugati diverse decupaje facute din fondant, astefl incat sa semene cu originalul.




blat de tort reusit - secrete

Sfaturi preluate de la Vero


Pentru reusita unui blat de tort, trebuie respectate urmatoarele indicatii:
  1. in primele 15 min de coacere nu se deschide cuptorul
  2. dupa ce se raceste, blatul se scoate din tava si se lasa sa stea minim 8 ore (acesta este timpul optim dupa care el va fi perfect gata pentru ornat si preparat tortul, se pare ca atunci absoarbe cel mai bine crema)
  3. cuptorul trebuie sa fie preincalzit bine de tot
  4. galbenusurile trebuie sa fie foarte bine frecate, cam 10 minute la viteza mare cu mixerul, pana se albesc si isi dulbeaza volumul
  5. albusurile trebuie sa fie batute spuma tare in care apoi se adauga 3 linguri de zahar din catitatea totala care ne trebuie (ex. daca facem un pandispan din 10 oua, frecam galbenusurile cu 8 linguri de zahar, iar atunci cand batem albusurile adaugam celelate 2 linguri de zahar)
  6. se coace la foc mare primele 5 minute apoi se da focul mic de tot(asa nu se va prinde niciodata blatul)
  7. se foloseste obligatoriu hartie de copt sau la tava teflonata nu trebuie ci doar se unge cu unt si se tapeteaza cu faina
  8. niciodata nu se amesteca faina cu mixerul ci cu lingura de lemn
  9. cand unim cele 2 compozitii (albusurile cu galbenusurile), se amesteca cu lingura de jos in sus,nu repede,albusurile nu au voie sa cada
  10. ouale trebuie sa fie proaspete altfel nu se bate albusul perfect
  11. cand baltul e copt, el e tare deasupra si daca bagam scobiotarea nu raman urme
  12. dupa ce blatul s-a copt, se stinge focul si se lasa blatul in aragaz si usa intredeschida vreo 30 minute apoi se scoate afara
  13. blaturile fara ulei si lapte/apa sunt seci si se usuca repede






Un blat se dezumfla la copt daca:
  1. nu are destula faina (daca se pun linguri rase, se adauga o lingura in plus; daca se pun lionguri cu varf, atunci se pune exact numarul de linguri de faina indicate de reteta)
  2. nu este suficient de copt

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PrintFriendly

Stefan

Lilypie Kids Birthday tickers

Luca

Lilypie Kids Birthday tickers

Ne este mereu dor de tine...

Lilypie Angel and Memorial tickers

IOANA nu te vom uita NICIODATA