mousse de caise






Reteta preluata de la Edith

400 g caise din compot
300 g frisca lichida
90 g zahar pudra
7 g gelatina

caisele se fac piure





se amesteca cu zaharul pudra pana se topeste



gelatina se hidrateaza in putin compot


se incalzeste usor pe foc, amestecand pana se dizolva
totul se amesteca cu frisca batuta




turnulete de bezea

10 albusuri
500 g zahar
2 linguri cacao
crema ganache

se bat albusurile spuma cu un praf de sare, astfel incat sa se tina de castron atunci cand acesta este rasturnat



se adauga apoi zaharul si se bate bine pana se topeste



se imparte spuma in 3 parti:
1. se pune "in fir" 6 linguri de zahar caramelizat fierbinte si se bate spuma repede

nu am mai facut pentru ca nu-mi ajungea cantitatea de albus (am folosit 5 albusuri pe care le aveam congelate)

2. se pune cacaoa si se amesteca





3. ramane alba



se pune spuma intr-un posh si se formeaza bezele intr-o tava tapetata cu hartie de copt



se introduc bezelele in cuptorul preincalzit pentru 40 minute, la foc mic
se lasa sa se raceasca



se aseaza o bezea cu caramel, crema ganache, bezea alba, crema ganache, bezea cu cacao

nu am mai avut cu ce sa le fac. compozitia cu cacao a iesit foarte subtire, nu se mai tinea ca o bezea. prin urmare le-am mancat simple.

IMPORTANT!
1. Daca se doreste ca bezelele sa fie crocante, se coc o ora in cuptorul incalzit dinainte si nu se scot pana nu se racesc.
2. Pentru obtine bezele lipicioase, se las la cuptor 30 minute, iar dupa ce se racesc, se pastreaza la frigider.
3. Zaharul se adauga in compozitie abia dupa ce s-au batut foarte bine albusurile.
4. Daca dupa 15 minute de copt, bezelele nu au prins o crusta fina, se da focul putin mai tare.

painici pentru mic dejun sau chifle cu lapte

a la jamila recepie

300 ml lapte caldut
1 lingura rasa zahar
1 lingurita sare
50 g unt moale
500 g faina
10 g

indicatiile jamilei
in bolul unui mixer se pune laptele, apoi zaharul, apoi drojdia
se mixeaza la viteza mica pana se omogenizeaza
se adauga faina, putin cate putin
dupa ce se adauga toata faina, se mareste viteza mixerului si apoi se adauga sarea
se pune untul (la temperatura camerei)
se framanta ~ 5 minute sau pana se desprinde aluatul de pe bol
se scoate aluatul din bolul de la mixer si se mai framanta pe masa delucru, cat sa i se dea o forma
se formeaza o bila, care se pune intr-un vas uns cu putin ulei
se acopera cu folie de plastic si se lasa la dospit ~ 1 ora
se scoate aluatul din bol si se imparte in 2 cu ajutorul unei raclete
se modeleaza 2 baghete care se impart in 5 sau 6 chifle
fiecare bucata de aluat se modeleaza sub forma unei bile
se pun bilele in tava tapetata cu hartie de copt, se acopera cu folie de plastic si se mai lasa la dospit inca 20-30 minute sau pana isi dubleaza volumul
se ung cu lapte rece, se presara cu mac sau susan sau ierburi de provence
se coc 15-20 minute la foc mediu pana prind deasupra o culoare aurie


eu am pus ingredientele in masina de paine si cand aluatul a fost gata dospit, am urmat pasii indicati de jamila.





prajitura cu mere si bezea



Reteta preluata de la Gabi Cara

5 oua
250 g zahar + 5 linguri zahar
180 ml ulei
125 ml apa clocotita
coaja rasa de la o lamaie
drojdie cat o nuca mica (~ 15 g)
10 g praf de copt stins cu zeama de lamaie
faina cat cuprinde, ca la chec, coca sa faca falduri atunci cand curge (eu am pus 250 g Grania verde)
2 kg mere ionatan
scortisoara dupa gust

se spala si se curata merele



se rad pe razatoarea mare si se calesc impreuna cu zahar, dupa gust, pana scade apa din ele; cand sunt gata, se adauga scotisoara







se separa ouale



galbenusurile se freaca cu 250 g zahar pana se albesc






se adauga uleiul, putin cate putin...



apoi apa clocotita, turnata usor si mixand rapid



se adauga drojdia (cand compozitia este calduta) si praful ce copt stins cu zeama de lamaie, coaja de lamaie



se incorporeaza faina, atat cat este necesar ca aluatul ca curga in falduri



compozitia se pune in tava unsa cu unt si deasupra se pun merele calite





se coace la 180 grade si cu 5 minute inainte sa fie gata (ea se rumeneste usor)
se scoate din cuptor...
...si se repartizeaza deasupra merelor o bezea facuta din albusuri si 5 linguri de zahar







se introduce din nou in cuptor pana bezeaua prinde o usoara crusta aurie



cand incepe sa se raceasca, prajitura "transpira" prin bezea siropul din mar







gabi, ai o portie din partea mea...

fursecuri cu caise si bezea

Reteta preluata de la Carmen


fursecurile:

300 g faina
200 g unt (180g margarina)
3 galbenusuri
3 linguri zahar pudra
1 pachet zahar vanilat

bezeaua:

200 g zahar pudra
3 albusuri
1 lingurita zeama de lamie

untul se taie bucatele



se amesteca cu faina...



...pana se obtine un fel de aluat



se adauga galbenusurile, zaharul, zaharul vanilat si se framanta bine







se intinde apoi o foaie subtire si se taie fursecurile cu un pahar mic



fursecurile se aseaza intr-o tava tapetata cu foaie de copt



la o tava se pune deasupra cite un mot facut din albusele batute bine cu zaharul si sucul de lamaie



se pun in cuptor si se tin la foc mic 20 - 25 minute
se lipesc cite doua (un fursec fara bezea si unul cu bezea) cu un gem acrisor, de preferat de caise







turta dulce

Reteta preluata de la Pasiuni Culinare

230 g unt
220 g zahar brun
370 g miere
2 oua
1 plic praf de copt
850 g faina
3 lingurite scortisoara
1 lingurita nucsoara
1 lingurita pudra de ghimbir
putina sare

untul, mierea si zaharul se pun pe baie de abur pana se topeaste tot zaharul
faina se amesteca cu condimentele si sarea
se adauga ouale batute si in final compozitia de pe baia de abur
se amesteca pana se obtine o pasta putin lipicioaza, dar care nu ramane pe degete
se pune pasta in folie si se lasa cateva ore la frigider
se scoate si se decupeaza cu formele de fursecuri (foaia trebuie sa aiba cam 1 cm grosime)
se pune in tava tapetata cu hartie de copt si se coace in cuptorul incins la 150 grade cam 15 minute (atunci cand trec cele 15 minute, se scoate tava din cuptor si se lasa la racit, chiar daca par necoapte. daca se lasa mai mult in cuptor se intaresc si nu mai pot fi folosite)

turta dulce de post

Reteta preluata de DulceCasa

650 g faina
250 g zahar brun
300 g miere topita (sa fie lichida)
225 ml ulei
2 lingurite bicarbonat
2 lingurite scortisoara

faina, zaharul, bicarbonatul, scortisoara se framanta cu uleiul si mierea pana se obtine un aluat cu consistenta unei plastiline moi (daca este pare prea tare si sfaramicios se mai adauga putina apa pana se obtine consistenta de plastilina)
cand este gata, se pune in folie si se lasa la frigider o ora
aluatul se intinde cu sucitorul intr-o foaie groasa cam de jumatate de centimetru si se taie in formele dorite
se coc in tava acoperita cu foaie de copt la 175 grade cam 10-15 min
se scoate tava, se lasa a se racoreasca, apoi se pot orna cu glazura de zahar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PrintFriendly

Stefan

Lilypie Kids Birthday tickers

Luca

Lilypie Kids Birthday tickers

Ne este mereu dor de tine...

Lilypie Angel and Memorial tickers

IOANA nu te vom uita NICIODATA