tort ursulet

tort catel

model 1



model 2 - luat de pe culinar.ro

Deci sa incepem. La inceput trebuie sa determinam ce animalut vrem sa facem. In acest caz: un ursulet.
Taiem citeva sabloane pentru corp, dupa care o sa intindem aluatul (daca faceti pandispan sau un aluat curgator, se decupeaza dupa forma sablonului cind e copt).



Iata asa:



Si citeva de diametre diferite pentru cap si fundulet:



Coacem foile:



Le asezam impreuna si apreciem daca e indeajuns pentru un tort (ca inaltime):



Le ungem cu crema (nu ne zgircim la crema ca de asta depinde cit de moale si patruns va fi tortul, deci si capabilitatea de sculptare):



Punem tortuletul pe un platou pregatit, si determinam unde o sa fie capul (dar autoarea nu prea determina pina la sfirsitul lucrului):



Citeva foi rotunde la fundulet:



Inca odata acoperim totul bine cu crema si il lasam sa se imbibe. Pentru asta ne trebuie cam 2 ore.



Mai departe se incepe cel mai greu lucru, de a sculpta ceea ce o sa se numeasca ursulet. Pentru fiecare situatie in parte va fi ceva individual. De exemplu in acest caz:
1. Se lasa capul ursuletului in jos si se rotunjeste.
2. Labutele din urma se fac mai grosute si se taie putin acolo unde vor fii talpile (sub un unghi).
3. Se face talia putin mai subtire.
4. Se contureaza urechile si nasucul din ceea ce am taiat din el.
5. Funduletul se indrepta putin, se sculpteaza linia coloanei vertebrale (aproape de cap se face mai jos decit linga fundulet).
Ursul dupa operatie:



Acum cu cutitul sau paleta indreptam si netezim neregularitatile - netezim pielea (pentru o lunecare mai buna folosim crema si cutit)



Iata asa arata ursul dezbracat:



Acum ustensila cu care se va face blanita:



Si la sfirsit atasam nasucul, peticelele si cusaturile:



O poza cu un catelus care se poate face in aceeasi maniera:

tort fluture

model 1



model 2



tort cars











de ziua puiului meu i-am facut un tort cu tema CARS
Tort cu blat de pandispan cu cacao insiropat bine asa cum imi place mie, mousse de ciocolata cu laptemousse de piersiciornat cu o vafa cu cars, frisca si spirale din ciocolata alba & cu lapte
si sectiune:

lichior de oua

varianta 1

10 oua foarte proaspete
100 g zahar
1 plic de zahar vanilat
250 ml rom alb
2 linguri de lapte condensat

se separa galbenusurile de albusuri pastrand 2 albusuri deoparte (restul albusurilor se pot folosi la altceva)
galbenusurile se pun intr-un bol
se bat la viteza mare, cu mixerul, 2 albusuri pana se obtine o spuma in care se incorporeaza treptat zaharul si zaharul vanilat
in spuma de oua se incorporeaza treptat laptele condensat şi romul, amestecand mereu la viteza mica
se adauga compozitia la galbenusuri si se amesteca pana devine totul o crema
se tine la rece pentru minim 5o de minute si se serveste ca atare

varianta 2

1 litru lapte
8 galbenusuri
10 linguri cu varf de zahar tos
3 pliculete de zahar vanilat (+ o esenta de vanilie optional)
200 ml de rom (se poate inlocui cu whiskey sau cognac)

se pune la fiert laptele cu vanilia, la foc mic
intre timp, se freaca galbenusurile cu zaharul tos pana cand devin o crema groasa, ca o alifie
peste crema de galbenusuri se adauga in fir subtire laptele, amestecand in continuu cu mixerul la viteza 1 sau cu o lingura de lemn
compozitia obtinuta se pune in aceeasi oala in care a fiert laptele si se tine la foc mic pana cand incepe sa se ingroase, fara a da in fiert si amestecand in continuu, cu mare grija, ca sa nu se taie
se doreste o consistenta cremoasa, care sa acopere lingura ca o glazura
cand laptele are aceasta textura, se ia de pe foc si se strecoara, folosind o sita fina sau un tifon, intr-un vas curat
se adauga romul, amestecand bine si se lasa lichiorul sa se racoreasca
se toarna apoi in sticle si se tine la rece

varianta 3

200 ml alcool (se poate folosi si tuica de casa)
7 galbenusuri
300 ml lapte
250 ml frisca lichida
300 gr zahar pudra
esenta vanilie (bourbon de la Dr. Oetker)

se bat galbenusurile cu zaharul pana se face ca o crema
se adauga frisca putin cate putin si se mixeaza pana se ingroasa putin compozitia
se adauga laptele (nefiert) tot cate putin si se mixeaza in continuare
dupa ce s-au omogenizat bine ingredientele, se adauga vanilia
se adauga apoi alcoolul
se strecoara apoi compozitia obtinuta si se pune in niste recipiente de sticla care se dau la rece

desert anatolia

3-4 clatite
1 portocala
3 cupe inghetata de fructe de padure
frisca
topping de ciocolata

se ruleaza clatitele si se taie fasii
portocala se curata de coaja si se taie cubulete
se aseaza clatitele pe o farfurie, peste ele se pun cubuletele de portocala
peste portocala se aseza cupele de inghetata
printre cupe si peste ele se pune frisca
peste frisca se adauga toppingul de ciocolata

cascaval pane


cascaval
ou
faina
pesmet
sare

se taie casvacalul in felii groase de 1 cm



se dau feliile prin faina amestecata cu ou



apoi prin ou amestecat cu pesmet



se prajesc in ulei incins la foc mic



gata prajit



"termita mancacioasa"



sectiune



sectiunea "termitei"

efectele berii asupra sanatatii

efectele unui consum moderat de bere asupra sanatatii



berea este o bautura naturala, in al carei continut se regasesc minerale, vitamine, fibre si substante antioxidante, cu o multime de insusiri legate de starea de bine a organismului.
cercetarile arata ca berea, consumata in cantitati moderate (consum moderat inseamna: la barbati: 1-3 pahare/zi, iar la femei: 1-2 pahare/zi), are efecte benefice asupra multor aspecte legate de sanatate, inclusiv asupra reducerii riscului de boli cardiovasculare, diabet sau osteoporoza.
dintre mineralele continute de bere, potasiul are o actiune benefica in profilaxia infarctului, dar si un efect diuretic, in timp ce magneziul ajuta la scaderea colesterolului din sange si este favorabil activitatii cardiace.
berea contine putin calciu si este bogata in magneziu, care ajuta la protejarea impotriva pietrelor la fiere si rinichi. acesta poate fi unul din motivele pentru care se recomanda consumul unui pahar de bere pe zi pentru reducerea riscului de formare a pietrelor la rinichi.
cantintati mici de "flori" din hamei sunt folosite la conservarea si aromarea berii. berea este singura sursa semnificativa de hamei din dieta, prin urmare toate efectele benefice ale acestuia sunt specifice berii. numeroase studii au aratat ca flavonoidele din hamei ar avea potentialul de a proteja impotriva unor boli. de exemplu, ar putea ajuta la reducerea riscului de cancer, ar putea avea efecte pozitive asupra oaselor, ar putea reduce riscul de diabet, imbunatati nivelul colesterolului bun si ajuta in lupta impotriva obezitatii.
berea are si un important efect terapeutic, fiind o bautura relaxanta ce poate elimina stresul si poate crea o stare generala de bine.

peste crocant

pentru 4 portii

1 kg file de peste
300 g faina
200 ml bere
1 lingura ulei de masline
3 galbenusuri
3 albusuri
sare
piper
nuscoara

se taie pestele in fasii de 1,5 cm
fasiile de peste se sareaza, pipereaza si se dau prin 150 g faina

aluat:

restul de faina se aseaza intr-un castron
berea se toarna treptat, apoi se adauga uleiul si galbenusurile
se adauga sare, piper si nucsoara
la final se inglobeaza albusurile batute spuma
fasiile de peste se tavalesc prin aluat si se prajesc in ulei
se servesc fierbinti

sos bechamel

1 lingura unt
1 lingurita faina
100 ml lapte
100 ml supa de legume
sare
piper
nucsoara
parmezan ras

se topeste untul intr-o craticioara si se adauga faina
se caleste, amestecand
se toarna laptele si supa si se lasa sa dea intr-un clocot
se reduce focul la nivelul mijlociu si se mai lasa sa fiarba 5 minute, amestecand din cand in cand
se condimenteza cu sare, piper si nucsoara

pui gratinat cu lamaie

pentru 4 portii

1 catel usturoi
1 ceapa frantuzeasca
2 ardei iuti verzi murati
2 linguri ulei de masline
3 linguri suc de lamaie
sare
piper
500 g file de piept de pui
3 linguri parmezan ras

se toaca usturoiul, ceapa si ardeiul iute
se amesteca impreuna cu uleiul si 2 linguri suc de lamaie
se sareaza si se pipereaza
se taie bucati carnea si se aseaza in aceasta marinata
se amesteca si se aseaza intr-o forma de sufleu unsa
se incinge ciptorul la 200 grade
se prepara un sos bechamel
in sosul bechamel se adauga 1 lingura suc de lamaie si parmezanul ras
se toarna sosul bechamel peste carnea de pui din forma si se coace totul la cuptorul incins timp de cca 30 minute
se scoate apio din cuptor si se condimenteaza cu piper proaspat rasnit
se orneaza cu verdeata

ceapa frantuzeasca





creme brulee



pentru 6 portii

250 ml lapte
250 ml frisca
1 baton vanilie
3 oua
2 galbenusuri
75 g zahar
6 lingurite zahar brun








laptele, frisca si batonul de vanilie se incalzesc



ouale, galbenusurile si zaharul se bat



se inglobeaza ouale in laptele cu vanilie



se toarna in 6 forme termorezistente care se pun in bain-marie si se lasa sa se coaca cca 30 minute in cuptorul incins la 200 grade



se scoate crema si se lasa sa se raceasca
inainte de servire se presara pe fiecare portie cate 1 lingurita zahar brun si se lasa sa se caramelizeze pe gratarul incins

inghetata de lamaie

200 g zahar
2 lamai
45 ml apa tonica
2 linguri gin
frunze de menta pentru decor

se dizolva zaharul in 450 ml apa, pe foc potrivit, amestecand continuu
se adauga sucul de lamaie si se mai fierbe 5 minute
se raceste, se strecoara si se amesteca apoi cu apa tonica si ginul
se da la congelator intr-o caserola mare
se serveste cu coaja rasa de lamaie si ornata cu frunze de menta

inghetata de caramel


500 ml lapte
5 galbenusuri
120 g zahar

caramel:
4 linguri de zahar
3 linguri de apa
1 lingura unt

se pune laptele la fiert, iar galbenusurile se freaca bine cu zaharul
se ia laptele de pe foc, se strecoara si se adauga treptat peste galbenusuri amestecand continuu
se pune iar pe foc si se lasa pana incepe sa fiarba
separat, se prepara caramel;ul in baie de abur, amestecand cele 3 ingrediente, apoi se adauga peste crema
se amesteca bine si se pune la congelator

inghetata cu ciocolata

150 g zahar
3 oua
1/2 l lapte
100 g alune
2 batoane ciocolata rasa

ouale intregi, zaharul si laptele se bat cu telul 3 minute, apoi se pune vasul pe baie de abur si se amesteca pana se ingroasa crema
se toarna intr-o caserola si se baga la congelator
inainte de servire, ciocolata rasa se topeste la foc mic, iar siropul se toarna peste inghetata
se presara deasupra alunele maruntite si, eventual, se acopera cu frisca

crema de branza cu capsuni

250 g branza proaspata de vaci
2 linguri zahar
250 ml frisca hulala
capsuni
1 plic gelatina

se bate frisca bine, se adauga branza si 2 linguri de zahar
capsunile se taie cubulete si se amesteca in compozitia de mai sus
gelatina se pregateste conform instructiunilor de pe ambalaj si se amesteca cu compozitia de branza si capsuni

blat de tort - fara coacere

300 g piscoturi
250 g unt

se zdrobesc piscoturile



untul se topeste


se amesteca untul topit cu piscoturile zdrobite



se pune compozitia pe fundul unei tave si se da la rece 30 de minute



cornete sau cosulete pentru inghetata

4 albusuri
140 g zahar pudra
70 g faina

albusurile se bat spuma impreuna cu zaharul
cand s-a format spuma tare se adauga si faina
spuma rezultata se intinde intr-un strat subtire pe dosul tavii, si se da la copt in cuptorul mediu incalzit si se lasa la copt pana va avea o culoare galbui deschis (asta in doar cateva minute)
se coace pe dosul unei tave care initial a fost unsa bine cu unt si tapetata cu faina sau peste care s-a pus hartie de copt
dupa ce se scot din cuptor se taie fasii de 10 cm lungime si 8 cm latime
cu ajutorul unui cutit se ridica de pe tava si se invart pe un con de hartie sau pe orice altceva in functie de forma pe care dorim sa o aiba cornetul
se dau rapid jos de pe forma pentru ca se intaresc foarte repede
in cazul in care s-a intarit foaia de cornet se pune inapoi la cuptor
la caldura, foaia se va inmuia din nou
e bine sa se lucreze cu cuptorul deschis, in acest fel tot timpul se va avea acces usor la sursa de caldura

visine pentru prajituri - conserva

1 kg visine
600 g zahar
6 pastile de aspirina

se scot samburii de la visine
se pun visinele intr-o cratita, peste ele se adauga zaharul si aspirina pisata
se lasa 24 ore
se pun fructele in borcane, iar zeama se imparte in mod egal intre borcane

aceste visine - astfel conservate - le folosesc iarna la prajituri si torturi

salata de fructe de mare

1 punga cu fructe de mare
100 g smantana
100 g maioneza
1 catel usturoi pisat
sare
piper

fructele de mare se fierb in apa cu sare
se scot si se lasa sa se scurga
optional: se pot rumeni un pic intr-o cratita cu unt
daca se rumenesc fructele de mare, se scot pe un prosop de hartie pentru a se elimina surplusul de grasime

smantana, maioneza, usturoiul, sarea si piperul se amesteca foarte bine pana se obtine un sos
se amesteca fructele de mare cu sosul si se serveste

salata de fructe



1 banana
1 piersica
1 kiwi
1 compot ananas
1 strugure
capsuni
coacaze
pepene galben
pepene rosu
zmeura
sau ce fructe aveti la indemana si va plac
lichior sau coniac

fructele mari se taie cubulete
fructele mici se agauga asa
sucul care se scurge din fructele mari atunci cand le taiem se amesteca cu putin lichior sau coniac

toping: frisca si sirop de fructe

se pun fructele in pahare, cosulete de bezea sau cupe de inghetata
se pune sucul de fructe amestecat cu coniacul
se orneaza cu frisca si sirop de fructe


inghetata de cafea sau capucinno


500 ml frisca hulala
6-7 oua
6-7 linguri de zahar
2-3 plicuri ness sau capucinno

se bate frisca bine
se bat albusurile bine
se adauga zaharul, galbenusurile si ness-ul sau capucinno
se amesteca cu frisca
se pot adauga stafide, bucatele de ciocolata, alune, nuci prajite, etc
se pune in cutii de inghetata si se da la congelator

pregatirea recipientelor pentru conserve

preluare de pe gustos.ro

Primul lucru de care gospodinele si gospodarii se ingrijesc inainte de conservarea alimentelor este pregatirea borcanelor si a sticlelor pentru conserve si sucuri.

Este foarte important ca recipientele sa poata fi inchise ermetic - cu dopuri sau prin capsare si sigilare. In acelasi timp, reusita conservarii depinde in buna masura de felul in care sunt sterilizate ambalajele.

Sterilizarea se face fie prin fierbere in apa, fie la o temperatura ridicata, in cuptor.

Pentru fierbere, puneti borcanele intr-un vas incapator, pe fundul caruia ati asezat un gratar metalic, turnati apa clocotita astfel incat sa fie complet acoperite, si fierbeti timp de 10 minute. Scurgeti borcanele pe un prosop curat de bucatarie si apoi lasati-le sa se usuce intr-un cuptor rece. Opariti capacele, dopurile si garniturile din cauciuc timp de cateva secunde in apa clocotita.

Pentru sterilizare in cuptor, preincalziti cuptorul la 160 grade Celsius si puneti borcanele pe o tava. Tineti 10 minute, lasati sa se raceasca usor, apoi turnati preparatul fierbinte.

La gemuri, folositi pentru sigilare hartie cerata si celofan, umeziti-o, apoi, cu partea umezita spre exterior, fixati-le cu elastic.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PrintFriendly

Stefan

Lilypie Kids Birthday tickers

Luca

Lilypie Kids Birthday tickers

Ne este mereu dor de tine...

Lilypie Angel and Memorial tickers

IOANA nu te vom uita NICIODATA