crema cu sampanie

2 galbenusuri
50 g zahar
125 ml sampanie
6 foi gelatina alba
2 albusuri
200 ml frisca

galbenusurile si zaharul se bat spuma





se adauga sampania
se pregateste gelatina



albusurile se bat spuma



se bat 200 ml frisca



se omogenizeaza pe rand in compozitia cu sampanie gelatina, albusurile si frisca

kaprun / austria 2009

In ultma saptamana din ianuarie am plecat la ski in Kaprun - Austria.
pentru ca drumul a fost destul de lung, am avut o noapte cazare la Hotel Rege*** din Budapesta.
Kaprun este situat chiar la baza ghetarului Kitzsteinhorn, la 10 km de zona de schi din Zell am See. Face parte din Regiunea Europeana pentru Sport. Odata ajunsi aici, veti descoperi traditionala Austrie. Atmosfera si arhitectura tipic austriaca, hoteluri, pensiuni, case, restaurante, va intampina la fiecare pas. Kaprun este, cu siguranta, statiunea destinata vacantelor relaxante si linistite, a facilitatilor de inalta calitate si a variatelor tipuri de cazare. Aici puteti schia pe toata perioada anului, Kaprun detinand o retea de partii foarte extinsa. Cand vine vara si zapada se topeste, la altitudini mai mici vi se ofera posibilitatea de a practica alpinismul, ciclismul montan, drumetiile si alte activitati sportive montane.
In Kaprun, am avut cazare la Pensiunea Bergfried***, in apartamentul nr. 2; gateam in camera, care era dotata cu tot ce aveam nevoie: fierbator de apa, prajitor de paine, plita electrica cu 2 ochiuri, cuptor cu microunde, frigider, farfurii, cani, pahare, vase de gatit, vase de depozitat, tacamuri, etc. La baie am avut cabina de dus.


Pensiunea e situata in centrul Kaprunului, avand in apropiere:
* supermarket
* partie de ski (albastru + rosu + negru)
* teleski
* centru de skipass
* statie de autobuz spre Ghetar si spre Zell Am See
* biserica din Kaprun

vedere de pe geamul apartamentului


kaprun noaptea



zell am see (panorama din telecabina)



poze din Zell Am see



am prins si un concert in Zell Am See



vedere de pe ghetar





Ce va mai pot spune? A fost un concediu de vis.
Pentru inchiriat schiuri (9 euro/pers/zi) si clapari (7 euro/pers/zi) va recomand InterSport.
Un skipass pe 3 zile (ghetar + kaprun + zell am see + autobuzele pentru deplasare) = 110 euro/pers. Pentru 5 zile = 157 euro/pers

tarta cu fructe

blat
4 oua
4 linguri faina
3 linguri zahar
2 pachetele de zahar vanilat
1 vîrf de cutit praf de copt

albusurile se bat cu zaharul vanilinat



galbenusele se freaca cu zaharul



se amesteca cu albusul spuma cu crema de galbenusuri



se adauga faina si praful de copt cate putin si se amesteca cu lingura
se pune la copt în forma de tarta unsa cu unt si tapetata cu faina maxim 25 minute la 170-180°C





crema
1/2 l lapte
40 g amidon
25-30 g zahar
1/2 baston de vanilie

se amesteca bine amidonul cu o parte din lapte rece (cam 10 linguri)
bastonasul de vanilie se taie de-a lungul pe jumatate si se pune la fiert cu restul de lapte
dupa ce a fiert se trage de pe foc si se lasa cam 20 minute sa iese aroma din bastonas
se scoate maduva din el, se pune înapoi în lapte, se adauga zaharul si se mai da o data la fiert
cand începe sa clocoteasca usor se adauga si laptele amestecat cu amidonul si se amesteca pana se îngroasa
se poate folosi si o simpla budinca de vanilie sau crema pentru tarte sau crema ole cumparata, pentru a umple tarta
se orneaza cu fructe prospete sau din compot
deasupra se pune putin jeleu pentru a prinde fructele

eu am folosit un plic de crema pentru tarte de la Dr. Oetker si un plic de crema ole tot de la Dr. Oetker, iar din lipsa de timp nu am mai pus peste fructe jeleu transparent

aici produsul final

panna cotta



1. panna cotta cu vanilie

1/2 l smantana (eu am folosit Dorna rosie)
1/2 l lapte
200 g zahar pudra
32 g gelatina

laptele se pune intr-o craticioara si se incalzeste fara sa fiarba
gelatina se pune la inmuiat in apa rece


cand s-a umflat se pune la topit in laptele caldut


daca laptele e prea rece si gelatina nu se dizolva se mai pune putin pe aragaz la foc mic pana cand se topeste
in alt vas se pune smantana cu zaharul pudra la foc mic si se amesteca pana ce se topeste zaharul



se amesteca continutul celor doua vase si se varsa compozitia obtinuta in forma





se pune cateva ore (cel mai sigur e de la o zi la alta) in frigider

se poate orna apoi in mod traditional cu caramel, daca alegeti acesta, trebuie unsa forma cu caramel inainte de a varsa compozitia, dar asupra reusitei eu nu garantez pentru ca nu l-am facut niciodata cu caramel
am pus o lingurita zeama de dulceata de cirese






se poate manca simpla sau decorata cu dulceata sau siropuri de fructe

2. panna cotta cu cafea

1/2 l smantana (eu am folosit Dorna rosie)
1/2 l lapte
200 g zahar brun
32 g gelatina
cafea rece

laptele se pune intr-o craticioara si se incalzeste fara sa fiarba
gelatina se pune la inmuiat in cafeaua rece
cand s-a umflat se pune la topit in laptele caldut
daca laptele e prea rece si gelatina nu se dizolva se mai pune putin pe aragaz la foc mic pana cand se topeste
in alt vas se pune smantana cu zaharul la foc mic si se amesteca pana ce se topeste zaharul
se amesteca continutul celor doua vase si se varsa compozitia obtinuta in forma unsa cu ulei vegetal (ulei de cocos)
se pune cateva ore (cel mai sigur e de la o zi la alta) in frigider

am procedat ca la reteta de panna cotta simpla, in care am adaugat 2 linguri cafea neindulcita




mousse de capuccino

300 ml frisca
2-3 pliculete de capuccino

150 ml de frisca se pune la foc potrivit cu pliculetele de capuccino
cand aproape a dat in clocot, se ia de pe foc si se da la racit
150 ml de frisca se bate bine
cand s-a racit amestecul de capuccino, se pune peste frisca batuta

valdostana

reteta pentru 6 portii

piept pui
2 cutii ciuperci
2 cepe
6 felii sunca
6 felii cascaval
150 ml vin alb
sare, piper, cimbru, bulion, delikat, ulei

se transeaza pieptul de pui ca pentru snitel, se bate putin
se da cu sare si piper dupa care se tavaleste in faina si se pune la prajit in ulei pana se rumeneste putin pe fiecare parte
se lasa bucatile de carne un pic la scurs pe un servet de hartie
se taie ceapa solzisori si se pune la calit in aceasi tigaie in care s-a prajit carnea, se mai adauga putin ulei si se lasa pana se rumeneste
se adauga ciupercile bine spalate si scurse si se lasa impreuna cu ceapa sa se caleasca si ele putin
se pune sare, piper, un praf delikat, un praf de cimbru si se amesteca cateva minute la un foc potrivit
se adauga doua lingurite de bulion si se mai amesteca putin dupa care se toarna vinul si se lasa sa fiarba cateva minute pana scade
intr-o tava se aseaza bucatile de carne, peste care se pune cate o felie de sunca
peste sunca se pune cu o lingura amestecul de ciuperci cu ceapa
la sfarsit, se aseaza feliile de cascaval
intr-un castron mic se face un sos din 2 lingurite bulion, putin ulei, un praf de cimbru si apa, care se toarna peste bucatile de carne si in tava
se stropeste si cu putin vin in tava si se baga la cuptor pentru circa 20 minute pana se topeste cascavalul

mousse de cocos

250 ml lapte
1 cana de 250 ml cu cocos
200 ml frisca
2-3 linguri zahar
1 plic gelatina

se pune laptele la fiert impreuna cu cocosul si zaharul
se pune gelatina la inmuiat timp de 10 minute in 3 linguri de apa rece, apoi se divolva pe baie de aburi
cand este dizolvata, se adauga in amestecul de lapte si cocos si se lasa la racit
rece se amesteca impreuna cu cele 200 ml frisca batuta bat

ghebe in otet

se fierb ghebele in apa cu sare si putin otet
se piseaza usturoi
se strecoara ghebele si se pun in borcane, alternand un strat de ghebe, unul de usturoi pana se umplu borcanele
se adauga dilutie de otet (1 cana de otet, 2 cani de apa si 1/2 lingura de sare se fierb) si apoi se inchid borcanele ermetic

compot de fructe



se pun fructele in borcane (800 g)
se pun 2 linguri de zahar
se adauga apa
se inchid ermetic
se infasoara in ziare si se pun la sterilizat
se fierb 1/2 ora dupa ce dau in clocot

tocanita de pipote

o caserola de pipote de pui
2 cepe
1 lingura boia dulce
100 ml bulion
sare
piper
1 lingura faina
ulei

se toaca ceapa marunt si se caleste in ulei pana se inmoaie si devine sticloasa


se adauga boia, se amesteca de cateva ori si apoi se pun pipotele spalate



se amesteca pana acestea se albesc putin


se acopera cu apa, se adauga sare, bulion si daca aveti 1 lingura pasta de ardei
se lasa sa fiarba la foc mic


cand sunt fierte, separat se amesteca faina cu putina apa si se toarna in oala, amestecand mereu
se lasa sa mai dea cateva clocote
se potriveste de sare si piper
se serveste cu mamaliguta si muraturi

mousse de ciocolata

2 ciocolate cu lapte
300 ml frisca
5 g gelatina

se topeste ciocolata in 150 ml frisca lichida (sa nu fiarba)



se pun 5 g de gelatina topita in crema, apoi se lasa la racit



separat se bat 150 ml frisca



se amesteca cu compozitia racita



se pune in forma si se da la frigider

castraveciori murati



1 kg castraveciori
zahar
sare
boabe de piper
boabe de mustar
otet
apa

se umplu borcanele cu castraveciori
se adauga in fiecare borcan cate:
2 lingurite zahar
1 lingurita sare
1 cescuta (de tuica) otet
boabe de piper si boabe de mustar
se umplu borcanele cu apa
se inchid ermetic
se infasoara fiecare borcan in ziare
se pun intr-o cratita mai mare
si se pun la fiert
se fierb 1/2 ora dupa ce incepe apa sa clocoteasca

salata cu sunca presata

300 g sunca presata
1 telina mica
1 mar
2 castraveciori medii murati
maioneza
zeama de lamaie

se taie sunca cubulete
se rade telina
se rade marul
se taie castraveciorii cubulete
se amesteca toate
se adauga maioneza si zeama de lamaie

frisca "teapana"

pentru ornarea torturilor este nevoie de o frisca "teapana"

1. sfatul gloxiniei
http://www.culinar.ro/forum/continut-pagina/13279/TORTURILE-NOASTRE/pagina/10060/

ca sa stea bat frisca mai pun zahar pudra (3-4 linguri cred la 1 litru de frisca - il pun la ochi, nu l-am masurat niciodata) si cam 2-3 linguri smantana de aia acra pentru mancare.

2. sfatul cristinei75
http://www.culinar.ro/forum/continut-pagina/13279/TORTURILE-NOASTRE/pagina/10080/

ca sa stea frisca teapana si sa nu se lase, eu pun putina gelatina pe care in prealabil o dizolv (cam o lingurita la o lingura de apa rece). dupa ce se umfla gelatina, o incalzesc sa se dizolve fara sa ajunga sa fiarba, dupa care o adaug la frisca batuta si mai bat putin cu mixerul pana se incorporeaza gelatina. se lucreaza foarte bine cu frisca in acest fel si nu se lasa.

3. sfatul veronicai szamcsek: "La torturi acoperite cu frisca eu pun 2 linguri de ex. de smantana grasa cu 20% grasime si 2 linguri de zahar pudra.... si apoi bat cu mixerul si sta bat. Garantat. Asta la 1l frisca"

crema de zahar ars

3 linguri de zahar se pun la ars intr-o cratita
cand s-a topit zaharul se toarna o compozitie facuta din 5 oua, 5 linguri de zahar, 3 pahare de lapte si 2 plicuri de zahar vanilinat
se da cratita la cuptor si se coace pana se obtine o crusta galbui - maronie

dovlecei umpluti

2 - 3 dovlecei
250 g branza proaspata de vaci
175 g smantana
150 g cascaval ras
1 legatura patrunjel
sare
piper

se curata dovleceii de coaja
se taie pe din doua si se curata de miez pana raman ca un burlan
branza se amesteca cu smantana, cascavalul, sarea, piperul si patrunjelul tocat marunt
se umplu dovlecei cu aceasta pasta
se rade putin cascaval deasupra si se baga la cuptor pana se rumeneste cascavalul

baghete

300 ml apa
1 lingurita miere (lingurita de ceai)
1 lingurita sare (masura mica de la masina de paine)
540 g faina tip 000
1 plic drojdie uscata (Dr. Oetker)

se pun toate igredientele in masina de paine (in ordinea indicata mai sus)
se seteaza masina pe programul de aluat
cand e gata aluatul, se imparte in doua, se intind doua foi si se sucesc
se pun in punga la dospit vreo ora, apoi se cresteaza cu un cutit bine ascutit si se mai lasa vreo 25 minute in tava
se pun in cuptorul preincalzit la 185 grade

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PrintFriendly

Stefan

Lilypie Kids Birthday tickers

Luca

Lilypie Kids Birthday tickers

Ne este mereu dor de tine...

Lilypie Angel and Memorial tickers

IOANA nu te vom uita NICIODATA