crema de vanilie


5 oua intregi
1 cana zahar
1 cana faina
1 litru lapte
esenta vanilie dupa gust
10 g unt

se bat ouale intregi bine




se adauga zaharul





se adauga faina



se incalzeste laptele si se adauga peste crema de oua


se pune compozitia la foc mic si se amesteca incontinuu pana se ingroasa


cand s-a ingrosat, se ia de pe foc si se adauga esenta de vanilie si untul


se acopera ca sa nu faca crusta si se lasa la racit

eu am folosit-o la eclere

sigur este cactus...

... pentru ca inteapa...
de mica, am avut in casa acest tip de cactus. unii ii spun "limba soacrei", altii "cactusul pastelui". mergand la cumparaturi in kaufland, mai pe iarna, am gasit la oferta cactus alb si rosu, cu bobocei cu tot. i-am luat si i-am pus in living, intr-o zona nici prea luminoasa, nici prea intunecata. i-am udat cam o data pe saptamana. le-a mers binisor, dar de cand i-am mutat in geamul de la bucatarie, unde cade mereu lumina pe ei, le merge cel mai bine. iar udatul, nu trebuie asa rar, ci din contra, zilnic.
cel alb si roz au boboci mari, cel roz (luat din billa) nu are inca boboci, ci a facut lastari noi.

roz


alb


rosu


galben - planta adulta



rosu - planta adulta

in ultimul timp planta s-a umplut de o "chestie" alba. tot cautand, am aflat ca sunt paduchi lanosi si ca trebuie stropita planta cu MOSPILAN, iar din cand in cand trebuie facut dus plantei (se stropeste ori cu furtunul ori cu dusul de la baie, depinde de zona in care este tinuta planta si de marimea ghiveciului)




planta "pui" - alb


rosu


am primit sfaturi de la o doamna despre cum sa ud acest tip de cactus: am pus ghiveciul intr-o cutie de la savarina si pun apa ori decate ori este necesar (nu mai mult de 1 data/zi, daca planta trage toata apa). cam o data pe luna o "hranesc" cu zat de cafea diluat in apa


aici se poate vedea nivelul de apa de astazi


tot o data pe luna ii pun si ingrasemant





21.04.2016



22.04.2016



roz


rosu



23.04.2016

alb


roz


rosu

plachie de crap


5 bucati de file de crap
2 linguri faina
2conserve rosii cuburi
250 ml vin alb
5 - 6 catei usturoi
sare & piper
1 legatura patrunjel

se portioneaza pestele in bucati potrivite
se dau bucatile de peste prin faina si se rumeneste putin in ulei incins



se scoate peste din tigaie si se pune in tava


se adauga rosiile, sarea & piperul, usturoiul taiat felii si vinul




se da la cuptor pentru 30 - 40 minute la 200 grade
se serveste cu patrunjel proaspat tocat marunt, mamaliguta si voie buna ;)


tort diplomat cu mere

a la caietul cu retete recipie



navigand pe facebook am gasit aceasta reteta de tort cu mere. mi-a placut cu arata in poze si mai ales mi-a placut ideea de crema de mere in combinatie cu frisca si un praf de scortisoara... cum aveam de gand sa fac ceva dulce pentru in week-end, am decis sa incerc si aceasta varianta de tort





pentru blat:

3 oua
5 linguri zahar
5 linguri faina
1 lingurita praf de copt

reteta spune "se bat ouale cu zaharul pana devin cremoase". eu am renuntat la aceasta parte si am facut in felul urmator: am separat albusurile de galbenusuri, am adaugat un praf de sare si am mixat bine-bine albusurile. cand au "stat bat", am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea lucioasa si tare. am adaugat galbenusurile si apoi faina in care am incorporat praful de copt.
am pus compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si am copt in cuptorul preincalzit la 180 grade pana a trecut testul cu scobitoarea.

pentru crema:

1 kg mere
200 g zahar
1 lingurita scortisoara
3 plicuri gelatina

se curata merele de coaja, se taie bucatele si se pun intr-o cratita peste care se adauga zaharul, scortisoara si apa cat sa le acopere





se pun la fiert si cand se inmoaie merele se opreste focul si se lasa sa se raceasca

intre timp se pregateste gelatina conform instructiunilor de pe ambalaj (adica se pune la inmuiat)


cand se racesc merele, se scurg de sirop (cu care se insiropeaza blatul), se pun merele in blender si se mixeaza pana se obtine un piure




se dizolva gelatina si se amesteca cu piureul de mere si se pune peste blatul insiropat
se da la rece peste noapte ca sa se inchege crema

 eu am gresit si am pus in blender merele impreuna cu tot siropul. cand am pus crema peste blat, a inceput sa curga tot siropul, iar in interiorul inelului a ramas numai piureul de mere




pentru decor:

200 ml frisca
1 plic intaritor de frisca (eu nu am folosit deoarece folosesc frisca hulala lichida)
1 lingurita scortisoara

se bate frisca bine si se pune peste tort. se orneaza cu scortisoara si se serveste cu pofta :)




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PrintFriendly

Stefan

Lilypie Kids Birthday tickers

Luca

Lilypie Kids Birthday tickers

Ne este mereu dor de tine...

Lilypie Angel and Memorial tickers

IOANA nu te vom uita NICIODATA