rasnov - noiembrie 2014

in minivacanta scolara de la inceputul lui noiembrie 2014, am plecat la rasnov impreuna cu copii, ca sa cumparam schiuri si clapari pentru stefi (ne pregateam de mers la schi in bulgaria, la bansko).
dupa un mic dejun copios, am urcat copii in masina si am plecat la ranov pe ruta curtea de arges - campulung muscel - rucar - bran - rasnov. cand am ajuns la rasnov, am parcat si am mers sa servim dejunul (fiind deja pranzul). am cautat o pizzerie si astfel am dat peste "pizzeria rosenau". un loc dragut, cochet, dar din pacate m-a dezamagit persoanlul (un singur chelner, care dupa ce ne-a luat comanda si a predat-o la bucatarie, s-a asezat la masa vecina impreuna cu prietenii) si fluxul (intrarea se face direct din strada principala intr-o sala de mese, de unde coborand o scara ajungi in alta sala de mese - ca o crama, printr-o usa ajungi intr-un gang. pe acel gang sunt mai multe usi (bucataria, wc-ul - care nu era bine evidentiat). oricum, am mancat bine si apoi am plecat sa ne intalnim cu persoana de la care am luat schiurile.



stefi si schiurile lui (elan, carve, 110 cm)


cand a vazut luca ca stefi primeste schiuri, si-a ales si el o pereche (blizzard, carve, 90 cm)


amandoi cu "prada" lor (in spate se vad claparii lui stefi; pentru luca nu am gasit)


dupa ce ne-am aprovizionat cu schiuri, am hotarat sa vizitam si cetatea rasnov. accesul la cetate se face cu un trenulet (foarte frumos, copii au fost foarte incantati)
turnul de la intrarea in cetate




drumul de acces la cetate



cetatea - in toata splendoarea ei



incepem urcusul spre cetate







gata, am reusit....am ajuns la intrarea in cetate




la pas prin cetate



o superba panorama asupra brasovului (50 bani/3 minute)







 cu sabie, ca doar suntem "cavaleri"

















dupa ce am vizitat cetatea, am plecat sa ne plimbam si prin piata sfatului din brasov

parisiene cu dulceata de zmeura



am folosit reteta de la cornuri cu mere

aluatul gata dospit


gata impachetate


coapte, tocmai bune de savurat....


unse cu sirop de zahar si presarate cu cocos

focaccia cu sare roz de himalaya


am procedat ca la focaccia simpla
dupa ce am intins aluatul in tava, l-am uns cu ulei de masline si l-am presarat cu sare roz de himalaya



focaccia cu rosii, oregano si sare roz de himalaya


am procedat ca la focaccia simpla
dupa ce am intins aluatul in tava, l-am uns cu ulei de masline, am pus felii de rosii pe care le-am presarat cu oregano si sare roz de himalaya


focaccia simpla



focaccia este ruda cea mai apropiata a pizzei, poate chiar un stramos indepartat al acesteia. daca pizza a fost realizata probabil prin "imbunatatirea" toppingului unei focaccia, astazi, focaccia este prezenat in numeroase variante apetisante si ingenioase in bucatarie.
focaccia nu este o alternativa foarte potrivita a unui pranz complet, dar poate constitui, fara indoiala, o gustare extrem de apetisanta.
observatiile personale sunt scrise cu rosu

ingrediente pentru 500 g aluat:

500 g faina alba "000"
25 g drojdie de bere (eu am pus 1 plic de 7 g de drojdie uscata)
50 g unt sau ulei de masline (eu am ales varianta cu ulei de masline)
1 praf sare (am pus 1 lingurita de sare; data viitoare voi mari cantitatea de sare)
eu am mai adaugat ~ 250 ml apa calduta

am pus toate ingredientele in masina de paine, am setat-o pe programul "aluat/framantare si dospire"
cine nu are masina de paine: se dizolva drojdia in apa calduta, se adauga imediat peste celelalte ingrediente si se framanta pana se obtine un aluat omogen. se pune intr-un vas, se unge cu ulei sau se acopera cu un servet si se lasa sa creasca intr-un loc caldut un sfert de ora.
se imparte in bucati in functie de numarul de portii dorit, se modeleaza din nou in forma de bila si se lasa la crescut cateva minute. se aseaza bucatile de aluat in tavi individuale sau intr-o tava mai mare, se aplatizeaza si se ung din nou cu ulei. se lasa 30 minue sa mai creasca apoi se coc in cuptorul incalzit la 230 grade, fara a se pune vas cu apa inauntru (eu am pus totusi). timpul de coacere difera in functie de marimea si grosimea preparatului (le-am copt pana au capatat o culoare aurie)

am copt focaccia in tavile de pizza





le-am uns cu putin ulei (pe care l-am intins cu un servetel absorbant de bucatarie)



aluatul - in cuva masinii de paine, gata facut



pe masa infainata, am scos aluatul din cuva - cred ca aici am facut prima greseala. trebuia sa pun ulei, nu faina



aluatul impartit in 2



aluatul pus in tavi - l-am intins cu degetele



cu ajutorul unei pensule de silicon, am uns aluatul cu ulei de masline si l-am mai lasat la dospit cam 15-20 minute



aluatul a dospit si este gata de intrat la cuptor



focaccia gata coapta - fiind prima data cand am incercat, am facut focaccia simpla



sectiune

cetatea poienari - aprilie 2014

despre cetatea poienari





la intrarea in cetate ne asteapa o ghilotina....



...un jug...




si 2 tepe



o superba priveliste











hai hui prin cetate





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PrintFriendly

Stefan

Lilypie Kids Birthday tickers

Luca

Lilypie Kids Birthday tickers

Ne este mereu dor de tine...

Lilypie Angel and Memorial tickers

IOANA nu te vom uita NICIODATA