Pagini

glazura de ciocolata

pentru glazura de ciocolata, eu folosesc 2 variante:

1. glazura de ciocolata de la Dr. Oetker



2. a la lily recipe

300 g ciocolata amaruie
450 - 500 ml frisca lichida

se topeste ciocolata
frisca lichida se adauga treptat in ciocolata topita si se amesteca energic pana se obtine o consistenta potrivita pentru glasare (trebuie sa aiba consintenta unei smantani subtiri, deci daca e nevoie se mai poate adauga frisca)

guguluf



5 oua
200 g zahar
350 g faina
50 g amidon (Gustin - Dr. Oetker)
1 plic praf de copt
75 ml lapte caldut
250 g unt topit
1 fiola esenta rom (Dr. Oetker)

se bat albusurile spuma
se adauga zaharul
apoi galbenusurile
apoi untul
se amesteca faina cu amidonul si praful de copt
se adauga acest amestec in compozitia de mai sus, putin cate putin amestecandu-se de la fundul vasului spre suprafata
se adauga laptele si aroma
forma se unge cu unt si se tapeteaza din belsug cu faina
se pune compozitia si se da la copt in cuptorul incins in prealabil la 180 grade
rece se scoate din forma
se serveste cu glazura de ciocolata deasupra



x

bulete de cascaval

Reteta preluata de la Amalia

500 g cascaval
2 oua
4 linguri faina
1 varf de cutit praf de copt

se amesteca ingrendientele bine
se formeaza bile de marimea unei cirese mai mari (se umfla mult in timpul prajitului)
se prajesc in baie de ulei pana se rumenesc putin
se scot pe hartie absorbanta de bucatarie
se pot servi atat reci cat si calde

salata de cartofi cu masline

de la bunica mea o stiu sub denumirea de "salata orientala"


4-5 cartofi medii
1 ceapa mare
200 g masline negre fara samburi
otet
sare

se fierb cartofii


se taie cubulete
se toaca ceapa
se freaca cu sare
se pune peste cartofi
se adauga maslinele


se adauga otet si putin ulei dupa gust




butter cream

250 g unt/margarina
200 g zahar pudra

se freaca bine pana devine ca o crema
se foloseste pentru acoperirea torturilor, pentru umplerea lor (se pot adauga diverse arome, alune tocate marunt, etc.) sau ca baza pentru pasta de lapte praf / pasta de zahar / gum paste.

gum paste

150 g marshmallows
330 g zahar pudra
3 linguri apa

acesta este pachetul de marshmallows luat din carrefour



acestea sunt celebrele marshmallows - ale mele sunt albe si roz pal



se dizolva caramelele impreuna cu apa pe baie de aburi



aici sunt topite (tocmai luate de pe baia de aburi)



cand s-au topit caramelele (arata ca o compozitie de bezea), se adauga 100 g zahar
se amesteca bine



restul de zahar se pune sub forma de vulcan pe o planseta de lucru
se toarna compozitia de pe foc
se amesteca bine pana s-a incorporat tot zaharul; are consistenta pe care au avut-o marshmallows inainte de topire (foarte pufoase si elastice)
se face o minge



se acopera cu folie



se lasa la odihnit 24 de ore in dulap, NU IN FRIGIDER

royal icing

1 albus
zahar pudra
2-3 lingurite suc de lamaie

se bate spuma tare un albus de ou



se pune zahar pudra pina se face ca smantana de gros
se adauga 2-3 lingurite suc de lamaie



se mai adauga zahar pina s-a facut ca o compozitie de bezea, deci nici subtire nici gros rau (cind dai cu lingura se vede fundul vasului si incet incet se acopera)




plastelina de ciocolata

a la seima recipe

114 gr ciocolata alba (sau de lapte)
42 gr miere artificiala (sau miere de albine)

se topeste ciocolata pe baie de aburi (vasul in care se topeste ciocolata sa nu atinga apa din vasul de desubt)
se amesteca continuu cu o lingura de lemn, pana se topeste toata ciocolata
se scoate vasul de pe baia de aburi si se adauga toata mierea
se amesteca bine cu lingura de lemn pana toata ciocolata se desprinde de pe peretii vasului
se inveleste ciocolata in folie si se pune la frigider pentru cel putin 24 de ore
cand se doreste, se scoate si se mai farmanta putin ca sa se incalzeasca
apoi se modeleaza

rosii cu peste














4 rosii mijlocii
2-3 fire de ceapa verde
1 lingura ulei de masline
1 conserva mare de ton
2-3 linguri zeama de lamaie
1 lingura verdeata tocata marunt (patrunjel si salvie)
sare
piper

se spala rosiile si se sterg cu un servet ca sa se usuce
la fiecare rosie se taie cate un capacel si se curata miezul cu o lingurita
se dau cu un praf de sare si se lasa la scurs pe un gratar
se scoate pestele din conserva si se pune intr-un castron
se stropeste cu zeama de lamaie
se presara ceapa tocata marunt
un praf sare, putin piper si verdeata
se amesteca usor, timp in care se toarna si uleiul de masline
se pune compozitia in rosii
se orneaza cu verdeata

mandarine cu inghetata si bezea



4 mandarine
4 portii inghetata de vanilie
100 ml sos de caramel
3 linguri rom
1 albus
1/2 lingurita suc de lamaie
40 g zahar pudra
2 lingurite fistic tocat

se decojesc mandarinele, segmentele se separa in partea de sus si se lasa putin la congelator
se aseaza in mandarine cate o bila de inghetata
se lasa la congelator circa 20 minute
se incinge cuptorul la 250 g
se amesteca sosul de caramel cu romul
se repartizeza pe 4 farfurii care se apoi se dau la frigider
se bat albusurile spuma cu zeama de lamaie si zahar pudra
bezeaua se repartizeza pe mandarine si se gratineaza in partea de sus a cuptorului circa 5 minute pana se rumenesc tepii
se aseaza mandarinele pe farfuriile cu sos de caramel
se orneaza cu fistic si frunze de menta

rulade norvegiene











4 snitele de porc
8 fileuri de somon afumat
4 felii cascaval moale
3 linguri ulei
1/2 legatura ceapa verde
1 ceapa
250 ml lapte
200 g branza topita cu smantana
sare
piper
250 g rosii cherry
3 linguri cascaval ras

se bat snitelele si se aseaza pe fiecare dintre ele cate 2 felii file somon si 1 felie de cascaval moale
se ruleaza si se fixeaza cu scobitrori
se prajesc ruladele in 2 linguri ulei
se toarna 1/2 ceasca apa si se fierb 25 minute
se caleste ceapa intr-o lingura ulei
se toarna lapte si se adauga branza topita
se adauga sare, piper si ceapa verde
se lasa sa dea in cateva clocote
se incinge cuptorul la 200 grade
se aseaza ruladele intr-un vas termorezistent
se adauga rosiile taiate in sferturi
se toarna sosul
se presara cascaval ras
se coace la cuptor circa 15 minute
se orneaza cu ceapa verde

insula plutitoare



6 albusuri
500 ml lapte
150 g ciocolata amaruie
1 baton vanilie
5 galbenusuri
200 g zahar
30 g faina
1 praf sare

se bat albusurile spuma
se pune laptele la fiert intr-o cartita, dar nu se lasa sa clocoteasca
se scot cu lingura portii de spuma de albus si se lasa sa fiarba in lapte 3-5 minute
se intorc apoi si se lasa sa fiarba in continuare
se scot insulele plutitoare rezultate si se lasa sa se scurga pe prosoape de hartie
se topeste ciocolata
se cresteaza batonul de vanilie si se scoate miezul cu varful cutitului
se pune la fiert in lapte, alaturi de baton
cand clocoteste se ia de pe foc
se indeparteaza batonul de vanilie
galbenusurile se bat cu 100 g zahar
se adauga faina si sare
se adauga laptele cald si se pune la foc pana se ingroasa (nu se lasa sa fiarba)
se inglobeaza ciocolata topita
aceasta crema - budinca se aseaza in boluri
restul de zahar se lasa la caramelizat intr-o tigaie
insulele plutitoare se aseaza pe budinca de ciocolata si se topesc cu dare de caramel

salam de biscuiti

500 g biscuiti mai tari
200 g zahar
200 ml apa
2-3 linguri cacao
200 g rahat
100 g stafide
100 g nuci prajite sau alune
1 fiola esenta rom Dr. Oetker
200 g margarina / unt

Intr-un vas se rup biscuitii marunt





separat, se pune la fiert apa cu zahar si cacao










cand s-a topit zaharul, se adauga rahatul taiat cubulete, margarina / untul, stafidele si nucile (cum mie nu-mi plac nucile, nu pun)









se lasa sa fiarba pana se topeste margarina / untul
dupa ce a dat in cateva clocote, se adauga esenta de rom



se amesteca bine si se toarna peste biscuiti





se modeleaza cum se doreste si se da la rece.





si sectiune

salata de cruditati



morcov
mar
telina
zeama de lamaie
ulei de masline
maioneza

se rad toate legumele impreuna cu marul pe razatoarea mare

telina

morcovul


marul


se adauga sare
zeama de lamaie
maioneza



sos pentru pizza

200 ml bulion
10 frunze de busuioc
5 frunze oregano
1-2 catei de usturoi
2-3 linguri ulei de masline
sare
piper dupa gust
se pune totul la blender, mai putin uleiul care se adauga atunci cand sosul este gata

trandafir din pasta de lapte

a la cali recipe

125g zahar tos
100ml apa
100g lapte praf
5 picaturi ulei.
Zaharul se fierbe cu apa cateva minute, se raceste , se adauga laptele praf si uleiul, se framanta bine.
Framant totul bine, impart in bucati si colorez, si intind intre doua folii de plastic cu ajutorul sucitorului



pere in sirop de ciocolata



4 pere
2 linguri zeama de lamaie
500 ml vin alb dulce
150 g zahar
1 baton scortisoara
coaja de lamaie
100 g ciocolata de menaj
40 ml lichior de ciocolata
2 linguri smatana
esenta de vanilie

se face un sirop din vin, zahar si zeama de lamaie aromat cu scortisoara si coaja de lamaie
se fierbe la foc potrivit
se aleg pere frumoase
se spala si se taie jumatati
se curata de coaja si de samburi
se pun in sirop si se fierb 10-15 minute
se scot si se lasa la racit
intre timp, se amesteca lichiorul cu smanatan si ciocolata rasa
se pune acest amestec deasupra unui vas cu apa calda pana se topeste ciocolata
se adauga vanilia
se toarna peste perele insiropate