Pagini

prajitura cu mere si bezea



Reteta preluata de la Gabi Cara

5 oua
250 g zahar + 5 linguri zahar
180 ml ulei
125 ml apa clocotita
coaja rasa de la o lamaie
drojdie cat o nuca mica (~ 15 g)
10 g praf de copt stins cu zeama de lamaie
faina cat cuprinde, ca la chec, coca sa faca falduri atunci cand curge (eu am pus 250 g Grania verde)
2 kg mere ionatan
scortisoara dupa gust

se spala si se curata merele



se rad pe razatoarea mare si se calesc impreuna cu zahar, dupa gust, pana scade apa din ele; cand sunt gata, se adauga scotisoara







se separa ouale



galbenusurile se freaca cu 250 g zahar pana se albesc






se adauga uleiul, putin cate putin...



apoi apa clocotita, turnata usor si mixand rapid



se adauga drojdia (cand compozitia este calduta) si praful ce copt stins cu zeama de lamaie, coaja de lamaie



se incorporeaza faina, atat cat este necesar ca aluatul ca curga in falduri



compozitia se pune in tava unsa cu unt si deasupra se pun merele calite





se coace la 180 grade si cu 5 minute inainte sa fie gata (ea se rumeneste usor)
se scoate din cuptor...
...si se repartizeaza deasupra merelor o bezea facuta din albusuri si 5 linguri de zahar







se introduce din nou in cuptor pana bezeaua prinde o usoara crusta aurie



cand incepe sa se raceasca, prajitura "transpira" prin bezea siropul din mar







gabi, ai o portie din partea mea...

2 comentarii: