Pagini

fursecuri cu irish cream

a la addictedtofood.net recepie



1 ceasca de unt la temperatura camerei
1 1/2 cana zahar
2 oua
1 lingurita esenta de vanilie
8 linguri Irish Cream
2 2/3 cani faina
1/2 cani pudra de cacao
1 lingurita cafea instant
1 1/4 lingurita praf de copt
1/4 lingurita de sare
1 cana fulgi de ciocolata alba
1/2 cana fulgi de ciocolata cu lapte

se mixeaza untul cu zaharul, ouale și esenta de vanilie pana se obtine o crema pufoasa
se adaugă Irish Cream, faina, cacaoa, cafeaua, praful de copt si sarea si se amesteca pana se omogenizeaza compozitia
se adauga fulgii de ciocolata si se amesteca cu spatula
se acopera vasul cu folie alimentara si se da la frigider pentru 4 - 6 ore
se scoate aluatul si se formeaza bile care se in tava de copt tapetata cu foaie de copt
se coc la 350 F / 176 C timp de 10 minute


ciulama de ciuperci (de post)

este post. postul craciunului. in fiecare week-end se mananca peste, dar parca m-am saturat de atata peste. am fost la cumparaturi in kaufland si niste ciuperci mi-au facut cu ochiul... erau mari, frumoase si ... apetisante. am luat o caserola si m-am gandit sa fac o ciulama. dar reteta pe care o stiu este cu lapte si nu am putut sa o prepar, doar este post. si atunci am improvizat. nu am mai pus lapte, iar apa foarte putina. si acum reteta...


500 g ciuperci champignon
2 lingurite faina
100 ml apa
4 linguri ulei

se curata ciupercile de cozi si de pielita...


... se taie in cubulete de marime potrivita...


... se pun in 4 linguri de ulei si se innabusesc...


... se fierb bine ciupercile si cand mai scade apa pe care si-o lasa, se amesteca faina cu apa intr-un vas separat si se adauga peste ciuperci si se mai lasa sa fiarba...


... se serveste calda cu mamaliguta...



pilaf calugaresc

a la hellena recepie


2 morcovi
2 cepe potrivite
1 dovlecel
1 radacina de telina (potrivita) (nu am avut, deci nu am pus)
1 lingura pasta de gogosar (nu am avut, deci am pus 1 ardei gras rosu)
500 g manatarci de padure congelate (nu am avut, deci am pus 500 g ciperci champignon)
2 linguri pasta de rosii
1 ceasca orez (250 ml)
sare, piper
patrunjel verde
1 foaie de dafin
fulgi chilli (optional)
50 ml ulei

se soteaza morcovul, ceapa, pasta de ardei si telina in ulei si apa


se adauga frunza de dafin si sare


se adauga apoi ciupercile taiate bucati


se adauga o ceasca de apa si se lasa sa fiarba, amestecand mereu (data viitoare voi rade telina si morcovul)
dupa cateva minute se adauga orezul


se amesteca totul si se adauga dovlecelul taiat cuburi


se pun 2 1/2 cesti de apa fierbinte (aceiasi ceasca cu care se masoara orezul)


cand orezul este aproape fiert, se adauga pasta de rosii si se potriveste de sare si piper
se mai da in cateva clocote, apoi se opreste focul si se presara patrunjel verde tocat

tort raffaello

ati patit vreodata sa fiti cu copilul pe strada si sa zica "vreau si eu covrigi...." si asta pentru ca un trecator manca dintr-un covrig...sau sa vedeti un lucru si sa-l vreti si voi? eu am  patit-o... si nu numai o data....prima oara am patit-o cu ciocolata de casa a cristinei. acum o patesc din nou cu tortul raffaello al violetei postolache cunoscuta ca si "caietul cu retete"
si cum luna aceasta, pe 7 mai precis, blogul meu a "implinit" 8 anisori am decis sa-l sarbatoresc cu acest tort.



blat cu nuca de cocoscrema ganachejeleul de zmeura, ornat cu frisca, nuca cocos si



jeleu de zmeura

250 gr zmeura
100 gr zahar brun
50 ml apa
5 gr gelatina (3 foi)

se pune zmeura intr-un vas si se adauga zaharul brun
se da in cateva clocote, apoi se da deoparte sa se raceasca


se pregateste gelatina conform indicatiilor de pe ambalaj si se adauga in compozitia calduta

blat cu nuca de cocos

8 oua
8 linguri zahar
8 linguri apa 
10 linguri faina
6 linguri cocos
1 plic praf de copt 

se bat albusurile spuma cu apa pana devin ferme



se adauga zaharul si mixam pana obtinem o bezea tare si lucioasa



se adauga galbenusurile


omogenizam si adaugam faina amestecatacu praful de copt, apoi se incorporeaza si nuca de cocos
amestecam  pana ce  sunt incorporate total


se tapeteaza o forma de copt cu margini detasabile cu hartie de copt si se toarna compozitia in ea apoi se niveleaza (eu am foolosit o forma cu diametrul 26 cm)
se da la cuptor pana se rumeneste usor
se lasa sa se raceasca apoi se scoate blatul din forma (dupa cum vedeti blatul este suficient de inalt)


Targoviste / Romania - noiembrie 2015

daca anul trecut in minivacanta scolara de la inceputul lui noiembrie am fost la rasnov impreuna cu copii, anul acesta am plecat la targoviste, sa vizitam curtea domneasca si turnul chindiei.
dupa un mic dejun copios, am urcat copii in masina si am plecat la targoviste pe ruta curtea de arges - pitesti - A1 - gaesti - targoviste. cand am ajuns, am parcat chiar langa turnul chindiei si am intrfat in asamblul domnesc sa vizitam.

turnul chindiei


ruinele curtii domnesti











un loc de aruncat bani si erau destule... ;)


vedere din ruine catre parcul chindiei




biserica domneasca








vitraliu



in subsolul ruinelor....



in turnul chindiei












priveliste din turn....




biserica domneasca vazuta din turnul chindiei




ruinele vazute din turnul chindiei



dupa ce am vizitat curtea domneasca si biserica, am vizitat si muzeul tipografiei din spatele bisericii, apoi am servit masa la pizzeria alexo si am vizitat gradina zoologica, terminand dupa amiaza cu o placuta plimbare prin parcul central din targoviste.