Pagini

paine cu faina de secara - experiment nereusit


Hellena, prietena mea, de la un timp a inceput sa experimenteze tot felul de retete de paine, in mare parte facute cu maia. eu raman la stilul meu: painea cu drojdie. pentru ca aveam prin bucatarie faina neagra de grau si pentru ca la ultima tura de shopping prin kaufland mi s-a "lipit" de mana 1 kg de faina de secara, am adaptat reteta hellenei (paine cu 3 tipuri de faina) si am obtinut

625 ml (2 1/2 cups) apa
450 g (3 1/8 cups) faina tip 000
350 g (3 cups) faina de secara
60 g (1/2 cups) faina neagra de grau
1 lingurita (1 tsp) zahar
8 g (1 1/2 tsp) sare
2 linguri (2 Tbsp) ulei
10g (1 1/2 Tbsp) drojdie

toate ingredientele, in ordinea de mai sus, le-am pus in masina de paine pe care am setat-o la programul "aluat"

a rezultat acest frumos aluat


inspirata de Hellena, am intins aluatul pe suprafata de lucru infainata in prealabil si am inceput sa-i aplic din "tratamentul" pe care il aplica ea painii cu maia...si anume....
 se aplica prima impachetare (pe directia E-V)...simpla...nu cu ciocolata, nu cu staniol sau alte tipuri de impachetari de la centrele spa ;)




se pune intr-un castron si se mai lasa la dospit inca 20-30 minute (am improvizat un banneton - am pus un prosop de bucatarie curat infainat bine intr-un bol de plastic, apoi am pus aluatul pe care l-am cernut cu putina faina)




dupa ce au trecut cele 20-30 minute, i se aplica iar un tratament de impachetare (de data aceasta pe directia N-S) si iar i se da "liber" 20-30 minute




  


cand se termina timpul, se scoate si se modeleaza forma dorita (oval sau rotund) si se transfera in vasul de copt cu "sigiliul" deasupra



eu coc painea intr-un vas de ceramica (asa m-am obisnuit; nu-mi place pe hartie de copt deoarece am impresia ca se "lasa" si nu creste painea)


in mometul in care preincalzesc cuptorul (200 grade), peste flacara, pun mereu un vas termorezistent cu apa, pe care il las in cuptor pentru 10-15 minute, apoi il scot si continui coacerea painii (inca 20-25 minute la 180 grade) pentru a prinde o crusta frumoasa


cand painea este gata, se opreste focul si se intredeschide usa cuptorului. se lasa asa ~10 minute, dupa care se scoate painea pe un gratar si se lasa sa se raceasca complet
cand este complet racita se poate servi



mai trebuie sa umblu pe la cantitati, pana gasesc raportul perfect, deoarece painea, cand este gata, pare necoapta

3 comentarii:

  1. Chiar ca a fost un experiment! :) Frumoasa poveste, dar de ce nu ai facut prima data reteta mea si apoi sa te joci cu cantitatile? :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai, ce numai tu sa experimentezi... ;)
      cred ca am gresit raportul solide - lichide. era cam umeda, ziceai ca-i necoapta. sau am taiat-o prea repede... nu stiu...stiu ca daca strangeai alutul in mana devenea ca plastelina...asta e....

      Ștergere
  2. Sunt de parere ca a fost prea multa faina de secara aici. Data viitoare "umbla" si la acest aspect :)

    RăspundețiȘtergere