Pagini

aricei din aluat de paine

a la dana2tor recepie

500 g faina
300 ml lapte caldut
50 g zahar
10 g miere
20 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata (un pliculet)
15 g unt moale
10 g sare
un galbenus si o lingura de lapte pentru uns
stafide negre pentru ochisori si alt fruct confiat mai rosu-rozaliu pentru botic

se prepara aluatul la masina de paine, la programul 7 (framantat si dospit)
se pun ingredientele in urmatoarea ordine: laptele caldut, untul moale, zaharul, mierea, sarea, faina si drojdia
dupa ce se pune faina, se imprastie usor, uniform peste partea lichida, apoi se presara drojdia uscata, in asa fel incat sa nu atinga lichidele de sub faina
se porneste masina, se selecteaza programul si gata! Acum se asteapta 1,5 ore pana la terminarea programului
intre timp se pregatesc tavile pe care le tapetam cu hartie de copt, pregatim un galbenus amestecat cu o lingura de lapte intr-un bol si o pensula, o foarfeca si se pastreaza o temperatura calduta in bucatarie
cand s-a incheiat programul de la masina, rasturnam aluatul pe masa pe care in prealabil am pus faina si il impartim in cate bucati vrem
se formeaza aluatul prelungind o parte pentru botic, se rupt cateva bucatele din care formam piciorusele, montam ochisorii si boticul....
si se incepe modelarea tepisorilor (cu o foarfeca se taie tepii unul cate unul)
dupa ce terminam modelarea tepilor, se trece la ungerea ariceilor cu galbenus si lapte... cu grija, sa nu culcam tepisorii...
dupa ce se ung bine, se acopera cu un prosop curat si se mai lasa sa creasca ~ 15 minute, timp in care se incalzeste cuptorul

pizza babana cu prosciutto cotto si ciuperci maro



aluat pentru o tava de 35/38 cm
aceasta este o pizza cu aluat mai gros, dar pufos si usor

Blat:
350 g faina
1 lingura unt, la temperatura camerei
20 g drojdie proaspata
1 lingurita rasa de sare
220 ml lapte (3,5 %), la temperatura camerei

se pune laptele, tot, intr-un castron



se faramiteaza drojdia, se pune in lapte si se amesteca bine





se lasa asa ~ 20 minute
se adauga untul la lapte si se framanta cu mixer sau la robot, adaugand cate putina faina amestecata cu sare



se framanta incet/usor, pana s-a adaugat toata faina
cand aluatul se desprinde de pe peretii vasului e gata
se ung mainile cu putin ulei, iar din aluat se formeaza o bila care se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul



se unge o tava cu ulei de floarea soarelui



se intinde aluatul in tava cu ajutorul palmelor / degetelor Nu se intinde cu sucitorul!
se pune tava in cuptorul putin preincalzit 40°C ~ 10 minute, dupa care se scoate tava si se incalzeste cuptorul la 250°C - 300°C

Sosul:
200 ml bulion
10 frunze de busuioc
5 frunze oregano
1-2 catei de usturoi
2-3 linguri ulei de masline
sare
piper

se pun toate ingradientele in blender, mai putin uleiul care se toarna la urma

toping:
200 g prosciutto cotto, taiat subtire



200 g cascaval ras



200 g ciuperci maro



pana se incalzeste cuptorul, se unge aluatul din tava cu sosul de rosii



peste sos se pune prosciutto cotto



se presara ciupercile, cascavalul





se baga tava cand cuptorul are temperatura indicata
se coace pizza la cel putin 250°C