Pagini

sotarea

articol preluat de pe gustos.ro

Ce inseamna sa sotezi?

“Sauter” inseamna, in limba franceza, “a sari”. Motivul pentru care tehnica se numeste precum acest verb este ca, atunci cand sotezi, produsele din tigaie nu trebuie sa “stea locului” mult timp, ci trebuie agitate si plimbate prin tigaie pana sunt gata.

Care e diferenta dintre sotare si prajire?

Ambele se realizeaza intr-o tigaie in care se pune ulei, unt sau grasime. Totusi, cand prajesti ceva, adaugi mai mult ulei si preparatul trebuie intors doar de 2-3 ori, pana este gata. Cand sotezi, alimentele din tigaie trebuie miscate constant, cu ajutorul unei palete. Fie ca le arunci usor in aer, fie ca le plimbi prin tigaie, esentialul e sa nu le lasi sa se odihneasca deloc! De asemenea, cand sotezi, adaugi mai putin ulei decat la prajit (preparatul din tigaie trebuie sa fie cam pana la jumatate in ulei).

stii sa alegi un vin potrivit situatiei?

articol preluat de pe culinar.ro

Vinul si mancarea au mers "mana in mana" de foarte mult timp; ambele sunt o combinatie perfecta de arome si savoare. Vinul nu numai ca ofera un anumit aer de festivitate mesei, dar reprezinta, in acelasi timp, un adevarat digestiv pentru ceea ce consumi. Ideea de baza este sa mananci si sa bei ceea ce iti face placere; exista insa un set de reguli pentru cei pretentiosi si sofisticati. In primul rand, alegerea unui vin regional este esentiala. Nimic nu merge mai bine cu niste paste italienesti decat un vin italian din regiunea respectiva. In celelalte situatii, vinurile pot fi potrivite cu mancarea, astfel:

*Merlot: miel, porc, ton, sosuri italiene pe baza de carne
*Pinot Noir: sunca, curcan, rata
*Cabernet Sauvignon: gratar, coaste prajite, peste la gratar
*Chardonnay: paste cremoase, mancaruri pe baza de pui, risotto
*Pinot Grigio: piept de pui, creveti, sosuri albe usoare
*Sauvignon Blanc: sunca, peste, scoici
*Vinuri spumante: sunca, sushi, fructe

Vinul si branza sunt una din cele mai fericite combinatii pe care le poti face vreodata; insa nu orice tip de vin se potriveste cu orice fel de branza. Branza alba, proaspata trebuie servita cu un vin dulce; branza bogata in consistenta, moale merge cu un vin alb intens sau un rosu usor. Branza de consistenta tare, inchisa la culoare se potriveste cel mai bine cu un vin bogat in aroma.

Berea este si ea o alegere populara a consumatorilor de bauturi alcoolice. Poate chiar mai populara decat vinul. In ceea ce priveste tipurile de bere, berea de tip "ale" poate fi comparata cu un vin rosu, in timp ce berea de tip "lager" e similara unui vin alb. Mai simplu, carnea rosie cu bere de tip ale, si cea alba cu bere de tip lager.

*Scoici: Pilsner de tip american
*Peste: ale blonda
*Carne rosie: bere de tip ale, blonda, amaruie
*Pui: lager
*Pizza si paste: ale
*Mancare condimentata: bere mexicana, Corona

dulceata de fructe



1 kg fructe
1 kg zahar

se pun in cratita pana a doua zi dimineata pentru a-si lasa sirop
se pune cratita la foc si se fierbe pana scade
se pune dulceata in borcane

mancare de mere / pere / gutui

fructe (mere cretesti sau pere iernatice sau gutui)
se curata fructele de samburi
se prajesc intr-o craticioara
cand sunt prajite, se scot si se pun un pic la scurs
in craticioara unde s-au prajit fructele se arde o lingura de zahar, apoi se pune o lingura de faina si se stinge cu apa
se pun fructele si se lasa sa fiarba

la fel se face si mancarea de prune afumate