In ultma saptamana din ianuarie - devenita deja traditie - am plecat la ski in Zillertal - Austria, mai bine zis Burgstall - Mayrhofen.
Pentru ca drumul a fost destul de lung, am avut o noapte cazare la Hotel Congres (apartament) din Budapesta.
Mayrhofen este cea mai animata statiune de pe valea Zillertal fiind preferata atat de tineri - pentru viata de noapte - cat si de familii datorita conditiilor de relaxare si facilitatilor pentru copii. Cluburile sunt amplasate in anumite zone si pentru ca statiunea este relativ mare, aceste zone pot fi evitate de familiile care sunt in cautare de relaxare.
Desi nu este cea mai renumita locatie pentru ski in Austria (in imediata apropiere a statiunii partiile nu depasesc 300 m lungime), Mayrhofen este perfecta pentru schiorii incepatori si medii oferind acces direct (prin transportul pe cablu) la cca 100 km de partii de ski (muntii Penken - Raskogel - Eggalm) din cei 450 km din Zillertal. Totodata, aici se afla si una din cele mai bune scoli de ski din Austria. Un avantaj important este apropierea de ghetarul Hintertux care ofera condtii bune de ski 12 luni pe an. Printre alte activitati: piste pentru sanie, patinoar, curling si 45 km de carari amenajate pentru plimbari pe munte.
Pe de alta parte, Mayrhofen este o destinatie excelenta pentru relaxare si distractie indoor. Centrele de agrement si sport au tot ceea ce trebuie pentru a petrece timpul cat mai placut. Sauna, piscine foarte bune, teren de tenis, squash, bowling sau solariu sunt cateva activitatile indoor.
Pizzerii, restaurante cu bucatarie frantuzeasca sau chinezeasca si bineinteles restaurantele cu mancare traditionala tiroleza ... pe toate le gasiti in Mayrhofen impreuna cu o multime de cafenele, baruri, pub-uri etc.
Intregul domeniu schiabil este impartit in 3 mari regiuni + Ghetarul Hintertux ce insumeaza sute de km:
- Zillertal Arena - Gerlosstein
- Zillertal 3000 (Ahorn - Penken - Rastkogel - Eggalm)
- Hochzillertal - Hochfugen - Spieljoch
- Ghetarul Hintertux
Ghetarul Hintertux (deschis 12 luni pe an)
Singurul ghetar cu conditii de ski pe toata durata anului, Hintertux este una din atactiile majore ale Austriei. Chiar si ascensiunea cu "Glecherbus", catre partiile de ski, este o experienta unica. Terasa panoramica, Snowpark-ul, Tuxer Fernhaus sunt doar cateva din atractiile de pe ghetar situate la altitudini de pana la 3000 m.
ski pe ghetarul hintertux zillertal tirol austria
Una din cele mai apreciate partii de pe toata valea Zillertal este cea de 12 km lungime si care porneste din apropierea varfului si se termina la baza ghetarului.
Ghetarul Hintertux - acces din Hintertux (1500-3250 m)
- 86 km in total, 16 km avansati, 47 km intermediar, 23 km incepatori
- capacitatea de transport pe cablu: 36,500 pers / ora
Zillertal 3000 (Ahorn - Penken - Rastkogel - Eggalm)
Accesibile in special din zona Tux - FInkenberg, partiile de ski insumeaza cca 180 km si ofera panorame spectaculoase de 360 grade asupra intregii vai Zillertal.
In aceasta regiune se afla si Ahornbahn - instalatia de tansport pe cablu - ce asigura ascensiunea de la 650 m pana la 1965 m altitudine in numai 6 minute avand totodata si cele mai mari cabine din Austria. Raskogel este perfecf pentru schiatul pe pantele de platou iar Penken se lauda cu celebra partie Harakiri (7 km lungime).
partii schi zillertal mayrhofen penken
Ahorn - acces din Mayrhofen (670 - 1965 m)
- in total 18 km de piste din care 3 km medii, 9 km incepatori, 6 km pentru avansati.
- capacitatea tansportului pe cablu: 6770 persoane / ora
Penken - acces din Mayrhofen / Hippach (630-2095 m)
- 58 km in total, 5 km avansati, 35 km intermediar, 18 km incepatori
- capacitatea de tansport pe cablu: 40,000 persoane / ora
Rastkogel - acces din Vorderlanersbach (1300-2500 m)
- 28 km in total; 5 km avansati, 14 km intermediar, 9 km incepatori
- capacitatea de transport pe cablu: 12,900 pers / ora
Eggalm - acces din Lanersbach (1300-2300 m)
- 21 km in total, 15 km internediar, 6 km incepatori
- capacitatea tansportului pe cablu: 8,400 pers / ora
Zillertal Arena - Gerlosstein
Zillertal Arena este una din cele mai vaste regiuni de ski din Austria si se intinde atat pe landul Tirol cat si Salzburg. Aici schiati la peste 2500 m altitudine si aveti acces direct din Zell, Gerlos (Tirol), Königsleiten / Wald and Krimml / Hochkrimml (Salzburg). Cu 35 de cabane specifice pentru ski, 51 de instalatii pe cablu, restaurante, baruri, scoli de ski si facilitati pentru copii, piste de ski fond la peste 1600 m, Zillertal Arena este una din cele mai bune destinatii. Una din atractiile principale este toboganul de 7 km lungime accesibil turistilor pana seara tarziu.
conditii partii de ski in zillertal arena tirol austria
Zillertal Arena - acces din Zell, Gerlos, Königsleiten, Wald, Krimml
- 165 km in total, 11 km avansati, 114.4 km intermediari, 40.2 km incpatori
- capacitatea de transport pe cablu: 78,495 pers / ora
Gerlosstein - acces din Zell am Ziller (929-1836 m)
- 16.8 km in total, 1.2 km avansati, 12.5 km intermediar, 3.1 km incepatori
- capacitatea de transport pe cablu: 5,600 pers / ora
Hochzillertal - Hochfugen - Spieljoch
Zona incepe cu Spieljoch, prima arie schiabila de pe valea Zillertal perfecta, pentru familiile cu copii si cel mai bine accesibila din Fugen. Spieljoch gazduieste si una din cele mai lungi partii: 7 km. Pe Hochzillertal si Hochfugen schiezi la altitudini intre 1500 si 2500 m pe partii dotate cu tunuri de zapada care asigura conditii de ski pana primavara tarziu.
partii schi hochfugen zillertal austria
Tot aici veti gasi panorame superbe, posibilitatea de a schia si noaptea pana la ora 22:00 si un tobogan deschis pana la miezul noptii.
Hochfügen-Hochzillertal -Fügenberg, Kaltenbach (560-2501 m)
- 155 km in total, 26 km avansati, 92 km intermediari, 37 km incepatori
- capacitatea de transport pe cablu: 62,600 pers / ora
Spieljoch - Fügen (550-2020 m)
- 21 km in total, 20 km intermediari,1 km incepatori
- capacitatea de transport pe cablu: 11,000 pers / ora
Ski cross
Zillertal ascunde peste 200 km de piste pentru ski cross, o posibilitate excelenta pentru a descoperi frumusetile acestei vai si totodata pentru putina miscare si arderea caloriilor. Pistele sunt de diferite grade de dificultate - de la incepatori la avansati - si oricare traseu l-ati alege, in cazul in care sunteti prea obositi sa va intoarceti pe ski-uri puteti alege varianta cu autobuzul din localitatile de destinatie.
schi fond in zillertal
Traseul Erste Ferienregion: Strass, Schlitters, Bruck, Fügen, Fügenberg, Hart, Uderns, Ried, Kaltenbach, Stumm, Stummerberg, Aschau
- altitudinea variaza inte 522 m – 2.400 m ; lungime 105 km km
Traseul Zillertal Arena: Zell - Gerlos
- Altitude 580 m – 1.250 m ; lungime 34 km km
Traseul Mayrhofen – Hippach
- altitudinea variaza inte 600 m - 630 m ; lungime 41 km
Traseul Mayrhifen - Ginzling
- altitudinea variaza inte 1.000 m; lungime 5 km
Traseul Tux – Finkenberg
- altitudinea variaza inte 1.300 – 1.500 m; lungime 14 km
Am avut cazare la Landhaus Stefanie,
care ofera conditii bune, dar localizarea lasa de dorit, fiind foarte departe de centrul orasului. Trebuie mereu sa iei masina sau autobuzul ca sa mergi sa cumperi ceva sau sa te plimbi prin oras.
Un skipass pe 5 zile = 168 euro/pers.
Pagini
▼
prajitura cu mere si crema de vanilie
aceasta prajitura imi aminteste de momentele petrecute la nasii mei de botez. de fiecare data cand mergem in vizita la ei, nasa ne astepta cu aceasta prajitura.
deci:
1. blat - pandispan
8 oua
8 linguri de zahar
8 linguri de faina
1 praf de copt
se separa ouale si se bat bine albusurile
se adauga zaharul
se adauga galbenusurile
se incinge cuptorul la 180 grade
se unge forma de tort cu margarina si apoi se pune hartie de copt
in compozitia de mai sus se adauga faina in care s-a incorporat praful de copt, punand cate o lingura pe rand si amestecand de la fundul vasului spre suprafata cu telul pana se termina faina
se adauga compozitia in tava si se baga la cuptor
2. mere rase si calite
3. crema de vanilie
1/2 l lapte
40 g amidon
25-30 g zahar
1/2 baton de vanilie
se amesteca bine amidonul cu o parte din lapte rece (cam 10 linguri)
batonasul de vanilie se taie de-a lungul pe jumatate si se pune la fiert cu restul de lapte
dupa ce a fiert se trage de pe foc si se lasa cam 20 minute sa iese aroma din batonas
se scoate maduva din el, se pune înapoi în lapte, se adauga zaharul si se mai da o data la fiert
cand începe sa clocoteasca usor se adauga si laptele amestecat cu amidonul si se amesteca pana se îngroasa
4. frisca
5. ciocolata rasa
deci:
1. blat - pandispan
8 oua
8 linguri de zahar
8 linguri de faina
1 praf de copt
se separa ouale si se bat bine albusurile
se adauga zaharul
se adauga galbenusurile
se incinge cuptorul la 180 grade
se unge forma de tort cu margarina si apoi se pune hartie de copt
in compozitia de mai sus se adauga faina in care s-a incorporat praful de copt, punand cate o lingura pe rand si amestecand de la fundul vasului spre suprafata cu telul pana se termina faina
se adauga compozitia in tava si se baga la cuptor
2. mere rase si calite
3. crema de vanilie
1/2 l lapte
40 g amidon
25-30 g zahar
1/2 baton de vanilie
se amesteca bine amidonul cu o parte din lapte rece (cam 10 linguri)
batonasul de vanilie se taie de-a lungul pe jumatate si se pune la fiert cu restul de lapte
dupa ce a fiert se trage de pe foc si se lasa cam 20 minute sa iese aroma din batonas
se scoate maduva din el, se pune înapoi în lapte, se adauga zaharul si se mai da o data la fiert
cand începe sa clocoteasca usor se adauga si laptele amestecat cu amidonul si se amesteca pana se îngroasa
4. frisca
5. ciocolata rasa
salata cu oua si branza rasa
ceapa
oua fierte - tare
branza telemea - rasa
maioneza
ceapa se toaca marunt ca pentru ciorba
se freaca cu sare si se pune la fiert
cand e fiarta, se trece printr-un jet de apa rece si apoi se scurge bine
pe un platou sau intr-un vas de jena se pune un strat de ceapa
apoi se pune un strat de branza rasa
apoi un strat de oua fierte taiate felii
apoi un strat de maioneza
deasupra se pune alt strat de branza rasa
oua fierte - tare
branza telemea - rasa
maioneza
ceapa se toaca marunt ca pentru ciorba
se freaca cu sare si se pune la fiert
cand e fiarta, se trece printr-un jet de apa rece si apoi se scurge bine
pe un platou sau intr-un vas de jena se pune un strat de ceapa
apoi se pune un strat de branza rasa
apoi un strat de oua fierte taiate felii
apoi un strat de maioneza
deasupra se pune alt strat de branza rasa
piftie de porc
capul, coada, partea de jos a picioarelor, sorici de pe spate ca este mai gros
se pune apa cat sa acopere bucatile de carne
piftia se fierbe la foc mic, fara capac, pentru ca apa trebuie sa scada la jumatate
usturoiul se marunteste si se pune in zeama fierbinte
zeama de piftie se vantura - adica se toarna de la inaltime dintr-un vas intr-altul - astfel devine limpede, transparenta si sticloasa.
se curata carnea de pe oase, taie in bucati si se pune in castroane
se toarna zeama peste carne, printr-o strecuratoare - ca sa nu ai surpriza vreunui oscior
piftia se pune la racit intr-un loc racoros - dar unde nu ingheata. dupa ce s-a inchegat se poate tine la frigider dar nu la temperaturi mai mici de punctul de inghet.
se pune apa cat sa acopere bucatile de carne
piftia se fierbe la foc mic, fara capac, pentru ca apa trebuie sa scada la jumatate
usturoiul se marunteste si se pune in zeama fierbinte
zeama de piftie se vantura - adica se toarna de la inaltime dintr-un vas intr-altul - astfel devine limpede, transparenta si sticloasa.
se curata carnea de pe oase, taie in bucati si se pune in castroane
se toarna zeama peste carne, printr-o strecuratoare - ca sa nu ai surpriza vreunui oscior
piftia se pune la racit intr-un loc racoros - dar unde nu ingheata. dupa ce s-a inchegat se poate tine la frigider dar nu la temperaturi mai mici de punctul de inghet.