spaghette carbonara



de ce oare cele mai simple lucruri par si cele mai complicate? mereu m-am intrebat asta, mai ales cand doream sa fac ceva si mi se parea complicat. ca sa ibtelegeti mai bine despre ce vorbesc, ma refer la tortul diplomat, la spaghettele carbonara si alte retete care par complicate, dar.....nu sunt deloc.
cum sunt o mare fana spaghette carbonara, m-am hotarat sa incerc si eu...iar hellena este cea care mi-a dat inspiratia...

ingredientele, si anume:





spaghette (sare si ulei pentru fiert spaghettele)

50 g unt
1 lingura ulei de masline
2 catei de usturoi (sau 3, depinde de gustul fiecaruia)
kaiser sau muschiulet afumat
oregano
2 oua
2 linguri smantana de gatit
cascaval ras

untul si uleiul se pun pe foc intr-o tigaie non aderenta


se adauga kaiserul sau muschiul afumat, si se prajeste putin


se adauga usturoiul tocat fin si oregano, se mai lasa putin pe foc, apoi se da deoparte


intr-un bol, se pun ouale si se bat bine


se adauga smantana....


....si se incorporeaza bine, bine


se rade cascavalul


in tigaia usor racorita, se adauga ouale si smantana...


...apoi cascavalul ras....


...si se amesteca bine


se fierb spaghettele in sare si ulei de masline (se pune apa la fiert si cand da in clocot se adauga pastele; se fierb in functie de timpul indicat pe pachet, timpul mediu de fierbere a pastelor, in general, este de 8-10 minute)


spaghetele fierte si scurse de apa se pun intr-un vas incapator...


...se adauga peste ele sosul, amestecandu-se "energic, altfel riscandu-se ca bunatatea asta de sos sa se transforme in omleta cu cascaval", cum spune hellena


pofta buna!



french toast


la ski, in bansko, timp de o spatamana, cat am sta la hotel club martin, a primit la micul dejun, printre altele, si french toast. astfel mi-am adus aminte de diminetile petrecute la bunica ana, care imi facea "paine in tigaie"


2 felii de paine

2 oua
lapte
esenta de vanilie
zahar

se bat ouale ca la omleta, se adauga laptele (cat sa mai subtieze ouale), se adauga esenta de vanilie


se iau feliile de paine si se dau prin acesata compozitie (nu foarte mult, ca se inmoaie de la lichide)



se prajesc in tigaia incinsa bine, in foarte putin ulei



se servesc calde presarate cu zahar (tos sau pudra) sau cu dulceata / sosuri de fructe


oale, cratite si altele....

sunt "mandra" posesoare a unui set de oale din inox, cu fund dublu, luate din real. cred ca le am de cel putin 1 an, dar tocmai acum le-a venit si lor randul sa apara pe blog.
setul este compus din 9 pise: 4 capace de sticla termorezistenta, 1 craticioara cu coada de 1L, 1 oala de 3L , una de 2,5L, 1 cratita de 1,5L si alta de 2L.



acum cativa ani, pai sa tot fie vreo 9, sotul m-a dus la o prezentare de produse zepter. toate bune si frumoase pana cand s-a terminat prezentarea. eram oarecum incantata de produse, dar mi se pareau foarte scumpe, iar pe vremea aceea nu eram asa fan gatit. inainte sa plecam, sotul a semnat un contract pentru un sistem zepter cu plata in rate (12 la numar), acumuland o "frumoasa suma de plata de 500 euro". si astfel mi s-a deschis "apetitul" pentru bucatarie. pai, cum sa nu-ti placa sa faci mancare cand o asa "frumuseate" de ajutor....

capacul - de fapt am 2 bucati


oala - 4,7L (20 cm diametru)



castron cu capac (20 cm diametru)


craticioara (20 cm diametru)


sita (20 cm diametru)


razatoare (20 cm diametru)


paine cu faina de secara - experiment nereusit


Hellena, prietena mea, de la un timp a inceput sa experimenteze tot felul de retete de paine, in mare parte facute cu maia. eu raman la stilul meu: painea cu drojdie. pentru ca aveam prin bucatarie faina neagra de grau si pentru ca la ultima tura de shopping prin kaufland mi s-a "lipit" de mana 1 kg de faina de secara, am adaptat reteta hellenei (paine cu 3 tipuri de faina) si am obtinut

625 ml (2 1/2 cups) apa
450 g (3 1/8 cups) faina tip 000
350 g (3 cups) faina de secara
60 g (1/2 cups) faina neagra de grau
1 lingurita (1 tsp) zahar
8 g (1 1/2 tsp) sare
2 linguri (2 Tbsp) ulei
10g (1 1/2 Tbsp) drojdie

toate ingredientele, in ordinea de mai sus, le-am pus in masina de paine pe care am setat-o la programul "aluat"

a rezultat acest frumos aluat


inspirata de Hellena, am intins aluatul pe suprafata de lucru infainata in prealabil si am inceput sa-i aplic din "tratamentul" pe care il aplica ea painii cu maia...si anume....
 se aplica prima impachetare (pe directia E-V)...simpla...nu cu ciocolata, nu cu staniol sau alte tipuri de impachetari de la centrele spa ;)




se pune intr-un castron si se mai lasa la dospit inca 20-30 minute (am improvizat un banneton - am pus un prosop de bucatarie curat infainat bine intr-un bol de plastic, apoi am pus aluatul pe care l-am cernut cu putina faina)




dupa ce au trecut cele 20-30 minute, i se aplica iar un tratament de impachetare (de data aceasta pe directia N-S) si iar i se da "liber" 20-30 minute




  


cand se termina timpul, se scoate si se modeleaza forma dorita (oval sau rotund) si se transfera in vasul de copt cu "sigiliul" deasupra



eu coc painea intr-un vas de ceramica (asa m-am obisnuit; nu-mi place pe hartie de copt deoarece am impresia ca se "lasa" si nu creste painea)


in mometul in care preincalzesc cuptorul (200 grade), peste flacara, pun mereu un vas termorezistent cu apa, pe care il las in cuptor pentru 10-15 minute, apoi il scot si continui coacerea painii (inca 20-25 minute la 180 grade) pentru a prinde o crusta frumoasa


cand painea este gata, se opreste focul si se intredeschide usa cuptorului. se lasa asa ~10 minute, dupa care se scoate painea pe un gratar si se lasa sa se raceasca complet
cand este complet racita se poate servi



mai trebuie sa umblu pe la cantitati, pana gasesc raportul perfect, deoarece painea, cand este gata, pare necoapta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PrintFriendly

Stefan

Lilypie Kids Birthday tickers

Luca

Lilypie Kids Birthday tickers

Ne este mereu dor de tine...

Lilypie Angel and Memorial tickers

IOANA nu te vom uita NICIODATA