cartofi aromati

500 g cartofi
mujdei de usturoi
sare
piper
ulei

se spala bine cartofii si se pun la fiert in coaja
cand sunt fierti de jumatate, se taie cubulete (cu coaja cu tot) si se pun intr-o tava
se presara sarea, piperul, uleiul si mujdeiul de usturoi si se dau la cuptor cam 30-40 minute

cartofi la cuptor cu bacon si rozmarin

4 cartofi mari
4 felii bacon prajite
100 g cas dat pe razatoare
2 fire ceapa verde
smantana
usturoi
ulei de masline
rozmarin

cartofii se spala si se sterg bine
se invelesc in folie de aluminiu si se coc la cuptor 35 minute
se scot din cuptor, se taie jumatati si se scobeste miezul, lasand cam 1 cm grosime pe coaja
separat, se amesteca smantana cu sarea, usturoiul pisat, uleiul de masline si rozmarinul
se pun bucatelele de bacon si casul
se umplu cartofii cu acest amestec si se baga in cuptorul incins pana se rumenesc putin si se topeste casul
se servesc fierbinti cu ceapa verde rondele deasupra si cu smantana

gulas



800 g carne porc
2 cepe
2 catei de usturoi
4-5 linguri ulei
300 g cartofi
1 telina
2-3 morcovi
4-5 linguri suc de rosii
150 ml vin
3-4 rosii
2 ardei grasi
1 lingurita boia de ardei
oregano
sare

se spala si se taie carnea cubulete si se prajeste in ulei incins




apoi se adauga ceapa si usturoiul tocate marunt



se condimenteaza cu sare, pieper, boia si oregano, se stinge cu vin indoit cu apa si se lasa sa fiarba innabusit 50-60 minute




intre timp, cartofii, morcovii si telina se curata, se spala si se taie cubulete
se pun peste carne si se lasa la fiert 20-25 minute


se adauga apoi sucul de rosii, ardeiul gras taiat fideluita si rosiile curatate de coaja si date pe razatoare



se mai lasa pe foc 10-15 minute si se potriveste la gust cu sare si piper

mic dejun taranesc

800 g cartofi
sare
2 cepe
100 g sunca porc
2 linguri ulei
piper
5 oua
3 linguri lapte
3/4 lingurita boia de ardei dulce
1 varf cutit nucsoara
2 castraveti murati
1 legatura arpagic

cartofii se spala si se fierb 25-30 minute la foc mic spre mediu
dupa ce se racesc se taie felii rotunde
ceapa si sunca se taie cubulete si apoi se calesc
se adauga cartofii si se prajesc putin
separat se bat ouale, laptele, sare, piperul, boia si nucsoara
se toarna amestecul peste cartofi si se lasa la foc mic pana se face oul
se taie castravetele fasii si arpagicul inele si se presara peste

prajitura cu magiun

prajitura copliariei mele si totodata preferata mea

3 oua
1 pahar zahar
1 pahar ulei
1 plic praf de copt
esenta vanilie
sare
faina cat cuprinde

se amesteca toate ingredientele de mai sus pana se obtine un aluat
se intinde in tava si deasupra se pune magiunul
peste se rade putin aluat si se da la cuptor

creier taranesc

reteta mostenita de la tatal meu

creier de vita sau porc
2-3 cepe medii

se curata ceapa si se taie marunt
se caleste
creierul se curata si se toaca cu tocatorul de vinete
se pune in tigaie peste ceapa calita si se amesteca pana capata o culoare crem-cenusiu
se serveste cald

ciorba de burta

300 g burta de vita
1/2 picior de vitel
1 l apa
1 morcov
1 telina mica
1 ceapa
1 foaie de deafin
3-4 boabe de piper
1 lingura otet
1 galbenus
1 lingurita faina
100 ml smantana
2 catei de usturoi
1 lingurita mustar
sare

se spala burta in mai multe ape si se curata cu sare pana ramane alba
se curata si se spala legumele
se pun la fiert burta, piciorul de vitel, legumele intregi, foaia de dafin si boabele de piper, in apa cu sare
se indeparteaza spuma care se formeaza la inceputul firberii, apoi se lasa la fiert 1 ora
se strecoara supa
se taie fideluta burta
fasiile de burta se pun la fiert inca 50 minute
se amesteca faina dizolvata in 50 ml apa rece cu galbenusul, mustarul, smantana, 200 ml supa racita si un varf de cutit praf de sare
amestecul se toarna in oala peste burta fiarta si se lasa sa dea intr-un clocot
se stinge focul si se adauga legumele pasate, otetul si usturoiul zdrobit

strawberry power
















cel mai bun tort de servit vara...racoros si pe placul meu...

Tort cu blat bezeacrema cu iaurt de capsuni, ornat cu jeleu de capsuni


sectiune:

jeleu de capsuni

500 g capsuni
zahar pudra dupa gust
2 plicuri gelatina

se dizolva gelatina in apa
capsunile se fac piure in blender
se amesteca piureul de capsuni cu zahar pudra
apoi se amesteca aceasta compozitie cu gelatina dizolvata

baghete frantuzesti

reteta din cartea masinii de paine

greutatea painii - 850 g - 1280 g
apa - 375 ml - 550 ml
maia uscata din faina de grau - 25 g - 50 g
sare - 1 lingurita - 1 1/2 lingurita
zahar - 1 lingurita - 1 1/2 lingurita
faina tip 550 - 525 g - 700 g
faina de grau dur - 75 g - 100 g
drojdie uscata - 3/4 pachet - 1 pachet
program - TAIG

aluatul pregatit se imparte in 2-4 parti, se formeaza paini lunguiete si se lasa sa creasca 30 - 40 minute.
pe partea superioara se aplica apoi la fiecare cate o taietura oblica si se coc la cuptor

paine alba italiana

reteta din cartea masinii de paine

greutatea painii - 900 g - 1300 g
apa - 375 ml - 570 ml
sare - 1 lingurita - 1 1/2 lingurita
ulei vegetal - 1 lingura - 1 1/2 lingura
zahar - 1 lingurita - 1 1/2 lingurita
faina tip 550 - 475 g - 650 g
malai grisat - 100 g - 150 g
drojdie uscata - 3/4 pachet - 1 pachet
program - SANDWICH

friptura de miel la cuptor



pulpa de miel
sare
piper
condimente pentru carne de oaie si miel
usturoi
ulei
apa
vin rosu

se ia pulpa de miel si se curata bine (sa nu mai ramana fire de blanita :))
se condimenteaza - sare, piper, condimente pentru carne de oaie si miel - se cresteaza si se impaneaza cu catei de usturoi
se pune in tava, se toarna putin ulei si apa
se pune la cuptor si cand e aproape gata se pune vin rosu peste si se mai lasa pana se rumeneste frumos deasupra

pateu din ficatei de pui

400 g ficatei
2 cepe-marime medie
2 catei de usturoi
sare si piper dupa gust
ceva ulei
1 canita espresso de vin alb

se taie ceapa pestisori grosi si se pune la incins in ceva ulei
cand ceapa e doar putin aurie, se aduga ustroiul tocat grob si ficateii
totul de face la foc rapid. se invarte destul de des (depinde si de vasul in care se gateste)
se condimenteaza dupa gust
cand scade zeama pe care o lasa ficateii, se aduga cescuta de vin
se lasa tot la foc rapid pana scade
se indeparteaza de pe foc si se lasa putin la racoare
se pune tot continutul in robotul de bucatarie si se macina pana devine o pasta omogena
se pastreaza la rece

bunut rau pe paine proaspata :)

drob de miel

reteta o am de la mama, care la randul ei o are de la bunica mea...si tot asa

organe de miel (inima, ficatul, etc)
1 legatura ceapa verde
1 ceapa
1 legatura marar
1 legatura patrunjel
3-4 oua
sare
piper
diverse condimente pentru carnea de miel

se fierb organele de miel
se dau prin masina de tocat carne impreuna cu verdeata si ceapa verde
ceapa se caleste un pic si se da si ea prin masina de tocat carne
compozitia astefle obtinuta se amesteca cu ouale crude si se caleste putin
se intinde prapurele pe masa, se pune compozitia si se ruleaza, dupa care se pune la cuptor

pasca



pentru aluat am folosit reteta de cozonac

umplutura:

500g branza proaspata de vaci
3-4 oua
125 g zahar
100 g stafide
2 plicuri zahar vanilinat
coaja de lamaie

galbenusurile se amesteca bine cu zaharul, se adauga branza de vaci, stafidele, coaja de lamaie, zaharul vanilinat si albusurile batute sapuma

intr-o forma - de care doreste fiecare - se pune o foaie de aluat, pe mariginea tavii se pot pune fie bilute de aluat fie aluat impletit. apoi se pune compozitia si deasupra se poate forma traditionala cruce din bilute de aluat sau se pot forma zabrele de aluat.

cozonac I



varianta de cozonac pentru masina de facut paine

120 ml apa
4 oua
110 g unt topit (eu prefer sa-l tai cubulete si sa-l pun asa)
1 lingurita sare
90 g zahar
530 g faina alba tip 000
1 plic drojdie dr. Oetker

se seteaza masina pe programul 7 - aluat





varianta de cozonac pentru cine nu are masina de facut paine

se dilueaza drojdia in putina apa calduta, se adauga si 2 - 3 linguri faina si se omogenizeaza



se lasa la dospit intr-un loc cald ferit de curenti de aer pana isi dubleaza volumul



se adauga apoi restul de apa si se incorporeaza



se adauga faina, zaharul, sarea, ouale (pastram un galbenus pentru uns si albusul pentru umplutura) si untul
amestecam bine cu o lingura de lemn pana compozitia devine omogena



se acopera cu un prosop, si se aseaza la loc cald si se lasa sa creasca



se rastoarna aluatul pe masa de lucru presarata cu faina, se framanta si se intinde pe masa
se umple cu stafide si rahat sau albus batut spuma cu cacao si stafide
se pune in tava tapetata cu hartie de copt si se lasa pana isi dubleaza volumul



se unge deasupra cu galbenusul de ou batut cu doua linguri de lapte si se presara cu zahar, apoi se da la cuptorul preincalzit si se coace aproximativ o ora

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PrintFriendly

Stefan

Lilypie Kids Birthday tickers

Luca

Lilypie Kids Birthday tickers

Ne este mereu dor de tine...

Lilypie Angel and Memorial tickers

IOANA nu te vom uita NICIODATA