couscous algerian

500g carne de miel
2 cepe tocate
1/3 cana boabe de naut (chickpeas), inmuate de cu seara
1 lingurita ginger (praf sau proaspat)
sare si piper dupa gust
4 morcovi si pastarnac, taiati in bucati mari
2 1/2 cani couscous
2 linguri unt
putina apa de trandafir daca aveti
1/3 cana stafide
4 dovlecei mici, injumatatiti
2 rosii, taiate in 4
2 linguri patrunjel tocat

se pune carnea de miel, cu ceapa si boabele de naut intr-o oala mare
se adauga ginger si o lingurita de piper
se acopera cu apa, se fierbe la foc mic 45minute
se adauga morcovii si pastarnacul

se pune couscousul intr-un vas mare
se dizova 1 lingurita de sare in 2/3 cana apa si se presara peste couscous
se amesteca cu mana, frecand sa se sepe boabele si sa se evite cocoloasele
cand couscousul a absorbit toata apa, se pune deasupra oalei in care se gateste carnea de miel, intr-o strecuratoare mare acoperita la fund cu o carpa curata sa tina couscousul
incercati sa tineti totul bine acoperit astfel ca aburii tocanitei de milel sa infuzeze boabele de couscous
se abureste couscousul in felul acesta vreo 20 minute, ocazional amestecand boabele cu o fuculita
se pune peste couscous untul si apa de trandafiri
se adauga stafidele, dovleceii, rosiile si patrunjelul la tocanita
se repune couscosul deasupra oalei cu tocanita
se abureste inca 30 minute, ocazional amestecand couscousul cu o furculita

se serveste astfel: se pune couscousul pe un platou mare, apoi se transfera carnea si legumele in centrul platoului. Deasupra se pune jumatate din zeama tocanitei. Cealalta jumatate se amesteca cu harissa (o pasta marocana facuta din cel putin 7 condimente, destul de iute) si se serveste separat intr-un vas.

pentru preparerea couscous-ului, eu folosesc vase Zepter: oala, strecuratoare si capac cu termostat.

peste umplut cu cascaval si cartofi



300 g cartofi
600 g file de peste
sare
piper
zeama de la 1/2 lamaie
150 g cascaval ras
1/2 legatura patrunjel
grasime pentru uns forma

se fierb cartofii ~ 20 minute in apa cu sare, se lasa sa se raceasca si se curata de coaja



fileurile de peste se spala si se zvanta bine intr-un stergar (daca mai au oase, acestea se indeparteaza cu o penseta)
se stropesc cu zeama de lamaie
se sareaza, se pipereaza si se pun la rece (acoeprite)



patrunjelul spalat se toaca marunt si se amesteca cu cartofii si cascavalul date pe razatoarea mare (eu am facut cartofii in robotul de bucatarie)



se unge un vas termorezistent cu grasime, se aseaza pe fundul vasului un file de peste, peste care se intinde 1/3 din compozitia de cartofi si cascaval
se pune celalalt file, se acopera cu restul de cartofi si se acopera bine



se baga vasul la cuptor pentru ~ 20 minute

mazare cu pui

1 kg pulpe de pui (ciocanele)
2 cepe
2 cutii de mazare (800gr cutia)
2 linguri faina
150 ml lapte (sau smantana)
zarzavat ( morcov, patrunjel, telina)

Se toaca ceapa marunt si se caleste impreuna cu zarzavatul.
Se adauga pulpele sarate si condimentate cu boia , piper ,se lasa sa scada la foc mic, apoi se completeaza cu apa si se lasa sa fiarba
Se scoate carnea ( nu neaparat ) se face un sos din 2 linguri faina si lapte care sa adauga putin cate putin la mazare. Se presara marar tocat (optional) si se pun pulpele. Se amesteca cu grija , se lasa cateva minute sa fiarba la foc mic si gata!

salata boeuf

3-4 cartofi mari fierti
2 morcovi fierti
1/2 piept de pui fiert
2-3 castraveti murati
1 gogosar murat
1 borcan maioneza hellman`s
1 lingura mustar

legumele si pieptul de pui se taie bucatele
se amesteca cu maioneza si mustarul
se pune pe un platou si se orneaza



crema cu sampanie

2 galbenusuri
50 g zahar
125 ml sampanie
6 foi gelatina alba
2 albusuri
200 ml frisca

galbenusurile si zaharul se bat spuma





se adauga sampania
se pregateste gelatina



albusurile se bat spuma



se bat 200 ml frisca



se omogenizeaza pe rand in compozitia cu sampanie gelatina, albusurile si frisca

kaprun / austria 2009

In ultma saptamana din ianuarie am plecat la ski in Kaprun - Austria.
pentru ca drumul a fost destul de lung, am avut o noapte cazare la Hotel Rege*** din Budapesta.
Kaprun este situat chiar la baza ghetarului Kitzsteinhorn, la 10 km de zona de schi din Zell am See. Face parte din Regiunea Europeana pentru Sport. Odata ajunsi aici, veti descoperi traditionala Austrie. Atmosfera si arhitectura tipic austriaca, hoteluri, pensiuni, case, restaurante, va intampina la fiecare pas. Kaprun este, cu siguranta, statiunea destinata vacantelor relaxante si linistite, a facilitatilor de inalta calitate si a variatelor tipuri de cazare. Aici puteti schia pe toata perioada anului, Kaprun detinand o retea de partii foarte extinsa. Cand vine vara si zapada se topeste, la altitudini mai mici vi se ofera posibilitatea de a practica alpinismul, ciclismul montan, drumetiile si alte activitati sportive montane.
In Kaprun, am avut cazare la Pensiunea Bergfried***, in apartamentul nr. 2; gateam in camera, care era dotata cu tot ce aveam nevoie: fierbator de apa, prajitor de paine, plita electrica cu 2 ochiuri, cuptor cu microunde, frigider, farfurii, cani, pahare, vase de gatit, vase de depozitat, tacamuri, etc. La baie am avut cabina de dus.



Pensiunea e situata in centrul Kaprunului, avand in apropiere:
* supermarket
* partie de ski (albastru + rosu + negru)
* teleski
* centru de skipass
* statie de autobuz spre Ghetar si spre Zell Am See
* biserica din Kaprun

vedere de pe geamul apartamentului



kaprun noaptea




zell am see (panorama din telecabina)



poze din Zell Am see



am prins si un concert in Zell Am See



vedere de pe ghetar





Ce va mai pot spune? A fost un concediu de vis.
Pentru inchiriat schiuri (9 euro/pers/zi) si clapari (7 euro/pers/zi) va recomand InterSport.
Un skipass pe 3 zile (ghetar + kaprun + zell am see + autobuzele pentru deplasare) = 110 euro/pers. Pentru 5 zile = 157 euro/pers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PrintFriendly

Stefan

Lilypie Kids Birthday tickers

Luca

Lilypie Kids Birthday tickers

Ne este mereu dor de tine...

Lilypie Angel and Memorial tickers

IOANA nu te vom uita NICIODATA